FN Blog / Oktatás / Elöregedett érettségi
Nyomtatás Betűméret
Elöregedett érettségi 2009-05-08 22:50:47
Olvasom az érettségivel kapcsolatos írásokat a neten. Semmi öröm nincs bennük. Ez is olyan kötelező dolog....

 

... mint oly sok minden, ami körbevesz bennünket. Kell és kész. Pedig az érettségi tényleg kell. Valamikor, valahol egy fiatal életében kell egy ilyen vizsga.

Elgondolkodtam mi értelme is van ennek. Nagyon régen (értsd az ókórban) nem volt. Amikor még a tanulni vágyók nem intézményesen kapták a tudást. Akkor megkeresték azokat az embereket, akiktől meg lehetett tanulni valamit. Aztán vagy megtanulták vagy nem. Lényegében a középkori egyetemek is ilyen alapon működtek. Aztűn jött a reneszánsz, vele meg a polgárok. A polgárság kialakulásával az oktatás is intézményes formában kezdett működni. Elindult a szakosodás.

Tudjátok ki intézményesítette az érettségit? A kis korzikai. Aki Párizsban úgy van eltemetve, hogy ha ránézel a sírjára, akkor fejet kell hajtanod neki. Napoleon.

Aztán jött az ipari forradalom, szakosodott a munkaerőpiac meg kialakultak a nemzetállamok. A munkás önképző körökről se feledkezzünk meg.  

Nálunk az érettségi lassan de biztosan jött felfelé. Igazán a szocializmus adott neki felhajtóerőt. A '70-es, '80-as években a magyar lakosság nagyrésze lényegében érettségivel fejezte be a tanulmányait. Vagy letette esti suliban. (Vagy megvette. Mert a '90-es években már ez is lehetséges volt). 

Az érettségi azt hivatott bozonyítani, hogy az iskolából kikerülő ember képes és alkalmas a nagybetűs élet megkezdésére. Vannak olyan ismeretei és készségei, hogy felelősen cselekedjen. Ez így rendben is volna. Mégsem ez van.

Egyfelől a munkaerőpiac alig képes felvenni ilyen tudással. Másfelől a továbbtanulásához egyre kevésbé van szükség erre a vizsgára. Tartalmilag. Jogilag persze nagyon is.

Úgy tűnik az érettségi fogalma, tartalma elkezd komolyan változni. Első próbálkozásnak a kétszíntű érettégi bevezetését tekinthetjük.

Magyar Bálint azt nyilatkozta egy interjúban, hogy elképzelései szerint az oktatás reformjához elég lett volna a NAT, mint bemeneti feltétel és a kétszintű érettségi, mint kimeneti. Ez arra kellett volna ösztönözze az okatatás szereplőit, hogy korszerű és jó oktatási rendszer alakuljon ki kb. 10 év alatt. Hát ez sem sikerült. De most nem az oktatásirányítás és a politika érdekel. Nem biztos, hogy csak az irányítók töketlensége miatt bukott meg. A téma szerintem ennél izgalmasabb és komolyabb. Mert valamikor és valahol egy fiatal életében kell egy vizsga! Ahogy a mondás is tartja: jó pap holtig tanul, de nem holtig vizsgázik.

Ha megvizsgáljuk a tudás átörökítésének a szereplőit, akkor pár dologra rákérdezhetünk az érettségivel kapcsolatban is.

A második, a mimetikus volt az ókori és a középkori gyakorlat. Tanár beszélt a vilgáról, tanuló meg figyelt. Próbálta összerakni a tanár gondolatait meg a valóságot. Ha sikerült, akkor tanult belőle.

A teoretikus és a Gutenberg lenne az a kultúra, amiben az érettségi, mint mérőeszköz és esemény kialakult. Itt a tanuló a tanár és a könyvek segítségével igyekszik a világot megérteni. Az érettségin pedig bizonyítani, hogy ismeri azokat a leírásokat és elbeszéléseket, amelyek a világról (valóságról) szólnak. Ez jól működött 201 évig. (Napóleon 1808 március 17.-ei dekrétumában rendelte el) 

De már jönnek ki az iskolából azok a gyerekek, akik a net generációba sorolhatóak. Mióta tudatuknál vannak, azóta a szülők, a tanárok és a könyvek mellett hatnak rájuk az interneten lévő tartalmak is. (Kitágítva nevezhetjük ezt hálózatos médiának, mert náluk már mérhető, hogy a TV nézés helyett inkább a netezést választják).

A hálózati kultúrában ki számít érettnek? Itt a tudás már nemcsak az olvasottak visszamondása. Jön a savoir faire. A tudni hogyan találom meg, ami kell nekem.


Cimkék: érettségi
27 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Tudás? 2009-05-12 11:26:31
Jó ez a kérdés.
Egyetértek Tanotto hozzászólásával abban, hogy az érettségire szükség van. Szerintem nagyon is...
Már csak azért is ezt gondolom, mert manapság - a cikk írója szerint is - az Internet az elsőszámú forrás a diákok számára. Ha az Interneten terjedő sok sületlenséget most nem tekintjük, akkor is be kell látnunk, hogy az Internet nem ad átfogó képet egyetlen tudományról, ismeretanyagról sem. Az egyik legismertebb oldal a Wikipédia például nagyon szűk körű és sok esetben teljesen hibás információkat tartalmaz, és akkor még nem szóltunk a számtalan, ellenőrzetlen, öncélúlag szerkesztett honlapról, legyen az bármilyen nyelvű is.
Lehet, hogy az érettségi új szerepet kap, megváltoztatva a hagyományos régit.
Az új szerep: Átengedni azt, aki jól tudja használni, és megszűrni az Interneten található információkat, és kiválasztani azokat, akik képesek az önálló tanulásra. Az érettségi akkor működne talán a legjobban, ha egyáltalán nem kapnák meg például olyan diákok, akik szó szerint másolnak dolgozatokat az Internetről.

Tisztelette
Egy régen érettségizett
3. ujvari móni 2009-05-10 07:23:01
A mai érettségik csak olyan régimódi formátumok. Aki kikerül az életbe az érettségiből, az sajna nem mindenhez ért, csak némely dologhoz. Magyarul, az érettséginek abból kellene szólni, amit az embernek haszénálnia kell úgyis az életben. Felesleges olyan dolgokról számot adni, ami az életben soha nem kell.
2. tanotto 2009-05-09 17:04:15
Az Érettségi Vizsga szükséges, mert a Mi kultúránkban a felnőttéavatási ritus része. A két éve leérettségizett osztályomnak ez a ritus több, mint egymillió forintjába került, pedig megrágtunk minden garast.
Ha a "műszaki tartalmat" is vizsgáljuk, akkor - teljesen egyetértve Bubu nevű kollégámmal - egy vizsga nem elég. Mivel nem Vén Diák, hanem Vén Tanár vagyok, még emlékszem, hogy 1957-ben a tizennyolcadik kerületi brassó utcai iskolában volt évvégi vizsga.
Mivel akkor az általános iskola első osztályában még nem tanítottak Áramlástant, Pszichológiát, meg Vizuális Kultúrát, hanem csak írást, olvasást, számolást, ezt meg lehetett oldani. A termet szépen berendezték, úgy hogy a szülők is beférjenek és a tanítónéni - Wenk Olgi néni - tartott három órát, mely során az általa tanított diákok szerepeltek, számot adtak tudásukról. A szereplés beszámított az évvégi osztályzatba.
"Aztat is" szeretném megemlíteni, hogy a "NAT" felbuzdulás idején ehhez hasonló dolgok szóba kerültek. Talán emlékeznek az "elvtársak" ilyesmire, hogy vizsga negyedik évvégén, vizsga hatodik évvégén, vizsga nyolcadik évvégén, és kis Érettségi tizedik után.
Itt most számoltam 1234-ig és csak annyit írok, hogy az érettségire szükség van.

Tisztelettel
tanotto
1. Bubu 2009-05-09 13:01:28
Igen, kell a vizsga, az élet maga is az. Az érettségi már elavúlt, kidobott pénz, nézzék meg, hogy mekkora kiadással jár. A tanuló állandóan vizsgázik (felel, dolgozatokat í,stb). Évvégén záróvizsgák kellenének.

Szóljon hozzá!