FN Blog / Oktatás / Nyelvoktatási paradigmák
Nyomtatás Betűméret
Nyelvoktatási paradigmák 2009-02-16 15:41:06
Ülök valamelyik reggel a monitor előtt, verem a klaviatúrát és hátam mögött megy a TV. Hankiss Elemér beszél. Fáradhatatlanul fel akarja rázni a magyarokat, hogy valamiben találjuk már ki magunkat.

 

Okos gondolat. Okfejtése arra rímel, hogy ne a körülményekre fogjunk már mindent, vannak elérhető célok és ezeket el lehet érni, meg lehet csinálni.

 

Mondja pl.: határozzuk el, hogy kétnyelvű ország leszünk és minden pedagógus tanuljon meg angolul!

 

Jó ötlet. Kissé túlzó, de ha egy ilyen folyamat elindul, akkor legalább a mostaninál többen tanulnak meg. Téma lesz, sokan ráizgulnak, tanulnak, a nyelv iránti érdeklődés tömeges lesz, kitörhetünk a nyelvi gettóból.  

 

Aztán mondja Hankiss azt is pár pillanat múlva, hogy jó ötlet lenne, ha minden tanár letenné a nyelvvizsgát.

 

Itt abba hagyom a gépelést.

 

Nyelvvizsga? Magyarországon annak nincs, aki nem akar. Hiszen papírban bőség van, tudásban ínség. Komolyan gondolja, hogy még egy papírt elő kellene írni a dolgozó tömegek számára? Simán kicselezik. Hiszen ez nem kérdés. Ha azt akarjuk, hogy a tanárok használjanak egy „külföldi” nyelvet és beszéljenek olvassanak „idegenül”, akkor ahhoz nem a nyelvvizsga előírása a biztosíték. Hankiss Elemérnek is ilyen korlátolt a gondolkodása? Állami papírban látja a megoldást?

 

Ezzel így az egész téma le is lett nullázva. Mi ez? Felvilágosodott abszolutizmus? Mindenkinek legyen ez meg az? Állam előír és bízik a polgáraiban?

 

Minden felmérés azt mutatja, hogy záródunk befelé. Nem akarunk változni, a végletekig elutasítjuk a reformokat, a nagyvilág egyre kevésbé érdekel minket. Az életre való fiatalok pedig menni London meg Amerika….

 

 Mivel lehet egyáltalán motiválni a magyart? EZT KELLENE KITALÁLNI.

 

 

 

  

LIVE spells backward into EVIL, while EROS reverses SORE. And we should never forget the SIN in SINCERE or the CON in CONFIDENCE.

 

Az élet visszafelé olvasva gonosz, erosz pedig megfordítva bánat. És soha ne feledjük el a bűnt az őszinteségben és az átverést a bizalomban.

(Jerzy Kosinski: The heremite of the 69-th Street. 1988)

 

A francia verzió:

 

Il suffit d’un L en plus pour que VIE devienne VILE et un I en moins pour que AIMER devienne AMER et il ne faut pas oublier que dans VOLUPTÉ il y a VOL ni le MENT de l’ATTACHEMENT.

 

Elég hozzátenni el L-t ahhoz, hogy az élet-ből hitvány legyen, elég elvenni egy I-t, és a szeretni-ből máris keserű lesz és nem szabad elfelejtenünk, hogy a  kéjben benne van a lopás, a ragaszkodásban pedig a hazugság.

 

A magyar verzió:

 

Elég elvenni egy I-t, hogy az IGAZSÁG gazság legyen, a az ÉLNI-t csak egy F választja el a FÉLNI-től, s ne feledjük, hogy az ÖLEL-ben ott rejtőzik az ÖL, éppúgy mint a VISZONYBAN az ISZONY.

 

 

Példamondatok forrása: Albert Sándor: A fordíthatatlanság, mint fordításelméleti kategória. Gervain Judit – Pléh Csaba: A láthatatlan megismerés. Gondolat 2004

 

 

 

 


Cimkék:
42 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. Cserjés Miklós 2009-02-23 09:26:33
T. Hozzászólók,
nem az a gond, hogy mindenért fizetni kell, mert aki dolgozik az ezt természetesnek tartja. Az a baj, hogy aki dolgozik, az nem él meg belőle. Aki elhagyja az országot, azért megy el, és olyan helyre megy, ahol meg tud élni. Nekem is vannak külföldön dolgozó barátaim. Többszörösét keresik annak, amit itthon kerestek, és már évek óta mondják, hogy az árak itthon magasabbak. Már nem jönnek haza ruhát, élelmiszert venni, mert kint minden olcsóbb.
6. Agnes Eperjesi 2009-02-20 23:45:38
Meg csak annyit ,Itt is ketmunkaja
van mindenkinek aki jobban akar elni Tisztelettel szamoca aki 30eve itt el
5. Agnes Eperjesi 2009-02-20 23:37:35

ez a kapitalizmus. MINDENERT fizetni kell. Mindenert.Ha elhagyjak az orszagot senki nem banja az idegen oszagbeli annyagi
kiadast.;DE belul az orszagban nem.


4. Mary 2009-02-20 19:13:43
Szerintem az ötlet remek. Be kellene indítani egy internetes ingyenes nyelv tanfolyamot, már vannak is elég jó kezdeményezések.
Jó lenne, ha a kormány is előnyben részesítene egy ilyen kezdeményezést és biztosítana forrást is hozzá.
3. Lubuka 2009-02-20 12:36:39
Hankiss Elemernek jó ötletei vannak. Igenis legyünk kétnyelvű ország. Azok a pedagógusok, akik egy külföldön is elismert középfokú angol diplomával rendelkeznek kapjanak plussz 30e forint fizetést.
Tessék, itt a motiváció :)
Üdv Walldorfból
Lubukaként író ismeretlen
2. Deak Tamas 2009-02-19 10:49:21
Elkepesztoen ertelmetlen es gyenge bejegyzes.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!