FN Blog / Oktatás / Oktatási pályázatok hangulata
Nyomtatás Betűméret
Oktatási pályázatok hangulata 2009-02-09 22:17:16
Nem értem az undort, amivel a közszolgák kezelnek a pályázati megbeszéléseken.

 

Olvasom, hogy oktatási rendszerünk reformjára kiírt pályázatok harmadát a szakértők viszik haza.

Itt a cikk.

A tény, hogy az oktatás reformját pályáztatják, szerintem már önmagában a szarakodás egy újabb formája. Ha egy ország reformot akar, akkor azt egy miniszter neve alatt egy programmal, egy összetartó felkészült minisztériummal és támogató intézmények tucatjával de főképpen társadalmi támogatottsággal éri el. Kevésbé szakértőkkel. Velük is, de csak jó helyen és időben.

De ha már nincs vízió, nincs akarat, de van EU pénz, amit el kell verni, akkor meg mit lehet azon fennakadni, hogy szakértők vigyék haza? A pártok közvetlenül mégse számlázhatnak.   

Na de hagyjuk ezt. Ha még van kedve valakinek témázgatni, olvassa el milyen hatékonységgal pályázgatunk. Itt.

Ami nekem személyes élmény ezzel kapcsolatban az inkább a pályázatok tárgyalási szakasza. Sokadik pályázaton ülök, mint "szakrétő" a pályázók oldalán. Nem tudom felfogni, azt az undort és elutasítást, amivel a pályázati tárgyalásokon a kiíró felet képviselő "közszolgák" kezelnek minket pályázókat.

Nem építőiparban nyomulunk. Nem Audival vagy Volvóval érkezem, és fuxokat sem hordok. Pályázati megbeszélések alkalmával reggelente borotválkozom, igényesen felöltözöm. Mégis többször éreztem azt, hogy nem sok választ el attól, hogy leköpjenek. Mi a bajuk a közszolgáknak velünk? Meg tudja ezt valaki magyarázni?

Két nagyobb e-learning fejlesztést igénylő pályázatot láttam a közelmúltban. Az elsőnél már a tárgyalás kiírása sem volt világos, mert nem adtak meg pontos helyet. Azt tudtuk, hogy egy főiskolára kell menni. De oda érkezvén a portás nem tudott semmit, majd bepánikolt és riadóztatta az ügyeletes intézményvezetőt. Aki 15 perc alatt sem fogta fel, hogy nem a "nemzetközi képzésre" jöttünk, hanem a Miniszterelnöki Hivatal embereivel van találkozónk.

A tárgyaláson a kiírót képviselő személy, előadta a "qrva laza vagyok" típus összes sztereotíp viselkedésjegyét. Minden harmadik mondata elé oda tette, hogy ezt most jegyzőkönyven kívül mondja, majd néha hahotában nyugtázta milyen humoros is a hangulat. Ez a pályázat cinkes volt, ezt azonnal levettük. Amikor a kiíró az egyik pályázó csapatot "szervusz pista, szia béla" köszöntéssel üdvözli, akkor az Magyarországon azt jelenti, hogy nem sok esélyed van. Csak a céges zászló becsületéért dolgozol már.

Egy másik esetben komolyabbra vették a figurát. Ez kevésbé volt gyomorforgató. De nem tudom melyik a jobb, mert ha komolykodnak, akkor meg kiderül, hogy milyen buták. Kiírás szerint felnötteket kellene képezni. Az összeg adva van, képzés is érthető, cél tartalom összevág. Király! Kérdezzük a kiírót, hogy mekkora létszámot állapít meg a képzésekre, mert a kiírásban meghatározott összeg igencsak határeset. Hosszan gondolkodik, lapoz, majd kivágja: 15! Kínos csend. Pályázó cég vezetője halkan ellentmond: a felnöttoktatási törvény 12-öt maximalizál ebben a műfajban. Hossszú kínos csönd. Ilyenkor nekem az alábbiak jutnak eszembe:

 

LEGALÁBB A TÖRVÉNYT ISMERNÉD!

Mivel "szakértő" vagyok, általában nem kell izgulnom ezeken a tárgyalásokon. nem a saját pénzemet viszem a vásárra. Így mindig van pár percem, hogy elmerengjek  milyen emberekkel is ülök szemtől szemben.

Gyorstipológia közszolgákról: 

1. Unatkozó szépasszony

Általában 1 van belőle. Túl van már a csúcson, semmi nem tudja kihozni a sodrából. Néha nyílvánul csak meg. Ha bebizonyosodik, hogy nem ért valamit vagy téved, akkor viszont ádáz ellenféllé válik. Imádja a drága kárpitokat stólaként használni, de ízlésesen teszi.

2. "Egészséges vidéki fiatal"

Itt a vidéki csak jelző, általában nem a származása a fontos, hanem a belőle áradó nép fia/lánya hangulat. Kissé idétlenül viseli az elegáns ruháit, valószínűleg azonnal átöltözik, amikor végét ér a meló. Én őket szeretem csak, mert követik a témát és igyekeznek segíteni. Meg érződik, hogy utolsó senkinek nézik őket, ami mindig némi szolidalitást vált ki belőlem, mert pedagógusként hajlamos vagyok azonnal védeni a kisebbeket. Valószínű ők a valamikori KISZ vonal máig élő szelekciós mechanizmusaival jutnak be a közszolgálatba. Hamar zavarba hozhatók.

3. Szürke érdektelen személy

Ők vannak a legtöbben. Igyekeznek érdekesen öltözni, de valami eredetinek vélt színnel vagy ruhadarabbal mindig stílustalanná vállnak. Ritkán néznek fel az iratokból, a szemkontaktust kerülik. Testbeszédük mindent elárul. Általában unatkoznak. Fiatal koruk ellenére megdöbbentő unalom tud áradni belőlük. Csak a napi teeendőik felől szabad kérdezni őkat, mert máshoz nem értenek. Jobb esetben van köztük olyan, kinek a napi teeendője az éppen aktuális pályázat.

 

Amelyik meg nem ilyen, azzal lehet dolgozni is. De sajnos ők vannak kisebbségben.


Cimkék: közszolgák, EU, pályázat
29 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!