FN Blog / Oktatás / Sakk matt és a gyerekek
Nyomtatás Betűméret
Sakk matt és a gyerekek 2009-02-06 09:19:08
A fiaim elkezdtek sakkozni. Hatalmas partik folynak a szönyegen...

Kedves emlékeim vannak kiskoromból a sakkozásról. Apám nem vert meg mindig, hagyta, hogy néha nyerjek is. Aztán az iskolában jöttek a további partik. De a sakk időigényes dolog, ezért sem szünetekben, sem ének órán nem játszható. Osztályfőnökin sem. Így idővel megszünt a motiváció. Maradt a póker, azt jobban lehet pad alatt nyomni, meg többen is játsszák. 

Érdeklődésem a sakk iránt nem veszett el, hibernált állapotban töltötte az elmúlt 25 évet. Most nagyon örülök, hogy fiaim érdeklődnek. Na persze nem véletlen. Egy ideje oltogatom őket. Elővettem, szétpakoltam a figurákat, elmeséltem melyik mit tud. Aztán egyre inkább érdekelte őket.  Elkezdtek velem játszani, és hamar eljutottunk oda, hogy már egymással is.

Pizsama sakk parti kora reggel:

Pár dologra figyelek csak. Általában döntetlenre hozom ki a partikat. A játék öröme a fontosabb. Nem terhelem őket stratégiai magyarázatokkal. Néha szólok, hogy ez a lépés nem túl jó, de nem magyarázom nagyon a helyzeteket.

Egy dolgot tartok be szigorúan. A lépéseket. Abból nem engedek. A ló csak L alakban mozoghat! Nincs alku....

Nagyon jó élmény velük játszani. Az idősebb 6 éves, és pár parti után nagyon sokat fejlődött. Nem gondoltam volna. Az első alkalmakkor csak a bábuk mozgatása és az ütés érdekelte. kb. 10 játszma után már azt nézi, milyen variációk jönnek egy ütésből vagy lépésből. Most 3 lehetőséget tud elgondolni előre. (A kicsi még csak a mozgatás és a lépések szabályainál tart).  

 

Nagyon kellemes időtöltés, fejlesztő, szórakoztató.

Szétnéztem a neten, pár érdekes oldal:

Sakk a wikipédiában.

Egy jó írás a sakkról.

A sakk és a képességfejlesztés

Sakk ovi

 


Cimkék: pedagógia, sakk
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Cserági Mária 2009-02-09 06:31:51
Nagyszerű ez a sakk, csak az a baj, hogy a Miniszterelnök is elkezdett sakkozni..a gyerekekkel..! Mert ugyan minek nevezzük a családi pótlék megadóztatását, ha nem ezzel?

Szóljon hozzá!