FN Blog / Oktatás / Cigánynak liberális lesz a farkasa….
Nyomtatás Betűméret
Cigánynak liberális lesz a farkasa…. 2009-02-01 23:03:34
Nem szoktam megnyilvánulni „roma” ügyben, mert a nagy magyar többséggel nem egyezik a véleményem. De néha nálam is kiverik a biztosítékot.

 

Miskolcon is tüntetnek ma, meg ez is itt:

Bezáratnák a romák iskoláját!

Tény: mára a rendszerváltás okozta elszegényedés, társadalmi mozgások és az egyre nagyobb kulturális szakadék miatt annyira eltávolodtunk egymástól magyarok és cigányok, hogy alig van olyan közösségi tér vagy esemény, amiben együtt lehet bennünket tartani. Ezt kár különböző hazugságokkal elfedni. Az iskola pedig a legelső és legfontosabb közösségi esemény egy ember életében.


Nem bírom továbbá azt sem, hogy romológusok meg szociológusok (meg egy rakás értelmiségi, akinek ez felfér az arcára) kísérleti nyúlnak tartják a cigányokat. Különböző alapítványok nevében piszkosul tudják mit kell tenni, hogy a cigányok gondja megoldódjon. Munkát, célokat, példát, önbecsülést, programot, forrásokat és törődést azt nem adnak, de mindent betámadnak, amire rá lehet fogni a cigányellenességet.


2000-ben ilyet leírni:

„A szülői minta követése teszi legitimmé az általános iskola idő előtti elhagyását. Ezt a tendenciát »segíti« az, hogy az általános iskolák családideálja az a polgári közeg, ahol a lakásban kézikönyvek, lexikonok, audio és video eszközök vannak, ahol a szülő partnere a pedagógusnak… E háttérrel nem rendelkeznek a roma családok”

Hága Antónia valószínű nem sokat volt életében "nem cigányok" lakásán. Ha meg volt akkor álszentsége csak a butaságánál nagyobb. (Vagy fordítva). Azt jól látja, hogy a magyar iskolák „ideálja” a polgári közeg, ahol könyvet is olvasnak. Van is ebből kurva nagy baj. De tényleg azt hiszi, hogy a magyar többség polgári közegben tengeti mindennapjait? Meg a szülő partnere a pedagógusnak Magyarországon? A lejátszó birtoklását már kulturális szintnek tekinti? Tán olyan naív, hogy azt hiszi a magyar átlag az audió és video eszközökön nem pornót néz vagy sorozatokat?

Ennek nem sok köze van, ahhoz, hogy befejezi-e egy gyerek az általános iskolát vagy nem. A cigányok nem azért tűnnek el 7-ikben, mert nincs otthon video eszköz. (Van!) A magyarok meg nem azért végzik el az egyre unalmasabb és lepusztultabb iskolákat, mert polgári közegben élnek.

De ezt hagyjuk. A magyar értelmiség minden gyakorlati tapasztalatot nélkülöző világképe sajnos elég komoly hagyományokra tekint vissza. Sokkal durvább és veszélyesebbnek érzem a vulgár szociológiát.

"Mohácsi szerint az lenne az ideális, ha ez az arány olyan lenne, amilyen a város lakosságának megoszlásából következik; a 70 ezer lakosú településen körülbelül 5 ezerre tehető a romák száma."

Ideálison értsd az iskolába járó magyarok és cigányok aránya. Szerinte, ha egy településen 70.000 – 5000 az arány, akkor minden települési iskolában ilyen arányban legyenek a magyar és cigány diákok.

Na ez már veszélyes! Ugyanis azt a fajta érvelést általában beeszi a közvélemény. Sajnos ilyenek vagyunk. Az átlagember nem tud mit kezdeni a reprezentatív minta fogalmával, a visszafelé nem működő érvelésekkel. Ha az „okosok” azt mérik, hogy 10 emberből 1 buzi, akkor rögtön azt kezdjük találgatni vajon melyik ismerősünk homár a 10-ből.

De nem ismerős? Numerus Clausus? Társadalmi arányok betartása a Sztálini letartóztatási hullámban?

Ugyanarra a srófra jár. Ez nem más, mint a ráció, a „tudomány” által igazolt társadalmi szarakodás, ami soha nem hozza közelebb a megoldást. Ez a statisztikai adatok visszavetítése a kisebb közösségekre, egyben felhasználásuk azok szétverésére.

Volt szerencsém járni az Erdősor utcai iskolában. Nyócker közepe. 99%-ban cigány tanulók. Az iskola igazgatója (nem a mostani, még az előző) mesélt nekünk órákon át, hogyan élnek, mit csinálnak. Megjáták ők is ezt az utat. Fel akarták számolni. Kitalálták az Szdsz-es képviselők és roma értelmiségiek egy része, hogy ez így szégyen. Micsoda dolog, hogy itt csak cigányok vannak! (Az nem zavarta őket, hogy 20 éve tart a magyarok kiköltözése a kerület közepéből, tehát de facto csak cigányok laknak ott). Kitalálták, hogy inkább busszal vinnék a gyerekeket Budára (!) minden reggel és onnét hoznának „nem cigányokat” hogy meglegyen az egészsége arány. Na ez szép ugye. Nem lett belőle semmi, de a gondolat annyira abszurd és jellemező. 

Én nem értem, hogy ha hiányoljuk a szocializmusban szétvert közösségeket, akkor a kisebb közösségek szerepét felismerő és őket önszerveződésükben erősítő politikai gondolkodás miért nem jelenik meg?

Mi a gond egy cigány iskolával, ha az élet úgy hozta, hogy az van? Nem kéne mögé állni, mint liberális értelmiség és támogatni, pénzt szerezni a működésére? Segíteni a tanárokat, hogy neveljenek, alkossanak a gyerekekkel? Vinni őket táborba nyaranta? 

Pedig vannak cigány intézmények szép számmal. Eggyel lehetne több. Nem ettől bukna be a következő költségvetés. 

Minden kisebbség, amely megjárta a maga útját, kiegyezett a jelenével és jövőépítésbe fogott, az saját iskolákon keresztül tette ezt. (Feketék és a navajó indiánok is az USÁ-ban, albánok Szerbiában, wales gael nyelvű lakói, írek, katalánok és mások).

Ha ettől megfosztja a cigányokat saját értelmiségük, akkor annak egy következménye lesz. Amibe belegondolni is rémisztő….
 

Tanulmány a magyar cigányokról.

És ne feledje senki:

70/F. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.
(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg.
70/G. § (1) A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.

 


Cimkék: oktatáspolitika, cigány iskola
178 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. jenei zsolt 2009-02-02 21:50:13
igazad van zoltanius. a liberálisok "menedzselik" a témát. és rosszul. javaslatokban nem bővelkedünk. én abban hiszek, hogy az önszerveződést, a kis közösségeket kell támogatni. nem jogot védeni, országos kampányokat szervezni. minden település megoldása sajátos és egyéni. ebben nem lehet orszgágos megoldás. sok kisebb megoldás kell. a liberálisok szarnak a közösségre. az egyént emelik mnden fölé, meg társadalomról értekeznek. kisebb közösség nélkül nincs egyén sem.
én itt látom a bajt....
4. Zoltanius 2009-02-02 21:04:19
Lehet szidni a liberálisokat, de nem emlékszem egyetlen felvetett megoldási javaslatra sem azoktól, akik ezt teszik. Illetve igen: néha elhangzik a gázkamra, Indiába költöztetés és hasonlók.
3. nagypipa 2009-02-02 16:29:45
tetszik a cikk, javaslom, hogy néhány hithű liberális - Morvai K. után szabadon - tegye magáévá, az általa " felkarolt " cigányproblémát és ne csak a hülyébbnél hülyébb ötleteket adja a cigányprobléma " kvázi " megoldására, hanem neveljen néhány cigánygyereket a saját gyerekével együtt, köszönöm, üdvözlettel Nagypipa
2. ópapa 2009-02-02 13:32:38
Kedveseim! Barátaimat látoggattam meg Baranyában és így jutottam el Magyarmecskére, ahova Gilvánfa (100 % cigány település) tanköteles lakói járnak. Amikor 90. után megjelentek a liberálisok, ide jött tanítani Derdák Tibor, Templom Kata, dr. Heindl Péter. (Ez utóbbinak még tanári képzettsége sincs.) Aztán a világmegváltók megszöktek a valóságból. Hát ennyit a liberális oktatásról.
1. Kovacs Zsigmondne 2009-02-02 06:52:38
Köszönhetően a demokrácia érdektelenségének a magyar lakosság hatalmas mértékü elszegényedésének, a cigányok szintjére szegényedett magyar lakosság nyomoruságukért nem a mindenkori kormányok tehetetlenségét, hanem a cigányokat okolja.
« Előző 6    1 2    

Szóljon hozzá!