FN Blog / Oktatás / Cigánynak liberális lesz a farkasa….
Nyomtatás Betűméret
Cigánynak liberális lesz a farkasa…. 2009-02-01 23:03:34
Nem szoktam megnyilvánulni „roma” ügyben, mert a nagy magyar többséggel nem egyezik a véleményem. De néha nálam is kiverik a biztosítékot.

 

Miskolcon is tüntetnek ma, meg ez is itt:

Bezáratnák a romák iskoláját!

Tény: mára a rendszerváltás okozta elszegényedés, társadalmi mozgások és az egyre nagyobb kulturális szakadék miatt annyira eltávolodtunk egymástól magyarok és cigányok, hogy alig van olyan közösségi tér vagy esemény, amiben együtt lehet bennünket tartani. Ezt kár különböző hazugságokkal elfedni. Az iskola pedig a legelső és legfontosabb közösségi esemény egy ember életében.


Nem bírom továbbá azt sem, hogy romológusok meg szociológusok (meg egy rakás értelmiségi, akinek ez felfér az arcára) kísérleti nyúlnak tartják a cigányokat. Különböző alapítványok nevében piszkosul tudják mit kell tenni, hogy a cigányok gondja megoldódjon. Munkát, célokat, példát, önbecsülést, programot, forrásokat és törődést azt nem adnak, de mindent betámadnak, amire rá lehet fogni a cigányellenességet.


2000-ben ilyet leírni:

„A szülői minta követése teszi legitimmé az általános iskola idő előtti elhagyását. Ezt a tendenciát »segíti« az, hogy az általános iskolák családideálja az a polgári közeg, ahol a lakásban kézikönyvek, lexikonok, audio és video eszközök vannak, ahol a szülő partnere a pedagógusnak… E háttérrel nem rendelkeznek a roma családok”

Hága Antónia valószínű nem sokat volt életében "nem cigányok" lakásán. Ha meg volt akkor álszentsége csak a butaságánál nagyobb. (Vagy fordítva). Azt jól látja, hogy a magyar iskolák „ideálja” a polgári közeg, ahol könyvet is olvasnak. Van is ebből kurva nagy baj. De tényleg azt hiszi, hogy a magyar többség polgári közegben tengeti mindennapjait? Meg a szülő partnere a pedagógusnak Magyarországon? A lejátszó birtoklását már kulturális szintnek tekinti? Tán olyan naív, hogy azt hiszi a magyar átlag az audió és video eszközökön nem pornót néz vagy sorozatokat?

Ennek nem sok köze van, ahhoz, hogy befejezi-e egy gyerek az általános iskolát vagy nem. A cigányok nem azért tűnnek el 7-ikben, mert nincs otthon video eszköz. (Van!) A magyarok meg nem azért végzik el az egyre unalmasabb és lepusztultabb iskolákat, mert polgári közegben élnek.

De ezt hagyjuk. A magyar értelmiség minden gyakorlati tapasztalatot nélkülöző világképe sajnos elég komoly hagyományokra tekint vissza. Sokkal durvább és veszélyesebbnek érzem a vulgár szociológiát.

"Mohácsi szerint az lenne az ideális, ha ez az arány olyan lenne, amilyen a város lakosságának megoszlásából következik; a 70 ezer lakosú településen körülbelül 5 ezerre tehető a romák száma."

Ideálison értsd az iskolába járó magyarok és cigányok aránya. Szerinte, ha egy településen 70.000 – 5000 az arány, akkor minden települési iskolában ilyen arányban legyenek a magyar és cigány diákok.

Na ez már veszélyes! Ugyanis azt a fajta érvelést általában beeszi a közvélemény. Sajnos ilyenek vagyunk. Az átlagember nem tud mit kezdeni a reprezentatív minta fogalmával, a visszafelé nem működő érvelésekkel. Ha az „okosok” azt mérik, hogy 10 emberből 1 buzi, akkor rögtön azt kezdjük találgatni vajon melyik ismerősünk homár a 10-ből.

De nem ismerős? Numerus Clausus? Társadalmi arányok betartása a Sztálini letartóztatási hullámban?

Ugyanarra a srófra jár. Ez nem más, mint a ráció, a „tudomány” által igazolt társadalmi szarakodás, ami soha nem hozza közelebb a megoldást. Ez a statisztikai adatok visszavetítése a kisebb közösségekre, egyben felhasználásuk azok szétverésére.

Volt szerencsém járni az Erdősor utcai iskolában. Nyócker közepe. 99%-ban cigány tanulók. Az iskola igazgatója (nem a mostani, még az előző) mesélt nekünk órákon át, hogyan élnek, mit csinálnak. Megjáták ők is ezt az utat. Fel akarták számolni. Kitalálták az Szdsz-es képviselők és roma értelmiségiek egy része, hogy ez így szégyen. Micsoda dolog, hogy itt csak cigányok vannak! (Az nem zavarta őket, hogy 20 éve tart a magyarok kiköltözése a kerület közepéből, tehát de facto csak cigányok laknak ott). Kitalálták, hogy inkább busszal vinnék a gyerekeket Budára (!) minden reggel és onnét hoznának „nem cigányokat” hogy meglegyen az egészsége arány. Na ez szép ugye. Nem lett belőle semmi, de a gondolat annyira abszurd és jellemező. 

Én nem értem, hogy ha hiányoljuk a szocializmusban szétvert közösségeket, akkor a kisebb közösségek szerepét felismerő és őket önszerveződésükben erősítő politikai gondolkodás miért nem jelenik meg?

Mi a gond egy cigány iskolával, ha az élet úgy hozta, hogy az van? Nem kéne mögé állni, mint liberális értelmiség és támogatni, pénzt szerezni a működésére? Segíteni a tanárokat, hogy neveljenek, alkossanak a gyerekekkel? Vinni őket táborba nyaranta? 

Pedig vannak cigány intézmények szép számmal. Eggyel lehetne több. Nem ettől bukna be a következő költségvetés. 

Minden kisebbség, amely megjárta a maga útját, kiegyezett a jelenével és jövőépítésbe fogott, az saját iskolákon keresztül tette ezt. (Feketék és a navajó indiánok is az USÁ-ban, albánok Szerbiában, wales gael nyelvű lakói, írek, katalánok és mások).

Ha ettől megfosztja a cigányokat saját értelmiségük, akkor annak egy következménye lesz. Amibe belegondolni is rémisztő….
 

Tanulmány a magyar cigányokról.

És ne feledje senki:

70/F. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.
(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg.
70/G. § (1) A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.

 


Cimkék: oktatáspolitika, cigány iskola
178 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

11. Agnes Eperjesi 2009-02-21 00:10:31
Nagy baj hogy cigany kerdest csinalnak. Nagykar..Mertcsak EMBEREK vannak ilyen olyan amolyan.
Nemvolna szabad apartoskodast engedni.Ahol elunk millio nepcsoport el. Uramisten,.,Vajon milenne ha itt is kiutne a fajgyulolet? Tisztelrttel szamoca.
10. Donald Testvér 2009-02-04 17:27:19
Hát a Kádár János megoldotta a cigánykérdést, sőt Horthy Miklós is.....
Vegyük elő azokat a direktívákat, amiket ők alkalmaztak és mingyárt megoldódik minden probléma. (Le van írva!)
9. nagypipa 2009-02-04 14:23:29
Radomerrel majdnem egyetértek, de az említett arányokon módosítanék a magyarok javára, egyébként nem lehetséges, hogy a cigányproblémával a zsidóproblémákat is takargatják P.S. a liberális demokretének a kisebbségi politikájukkal mindig is " gettósítottak " a társadalmat
üdvözlettel
Nagypipa
8. Radomer 2009-02-03 16:26:38
Kitalálták, hogy inkább busszal vinnék a gyerekeket Budára (!) minden reggel és onnét hoznának „nem cigányokat” hogy meglegyen az egészséges arány. Na ez szép ugye.

A legjobb ötlet! Havi rendszerességgel tudnék utalni pár ezer forintot, hogy ez megvalósuljon. A politikus csemetéket busszal át vinni a nyóckerbe tanulni. Gyanítom, 1 hónap alatt más lenne a hozzá állásuk a cigánykérdéshez. Vidéken ezt a modellt erőltetik, akkor az ő gyerekeikkel mutassak példát.
A Mohácsi féle ideális modellt kilehetne terjeszteni a felsőoktatásra is. Kötelezően fel kellene venni a népesség arányában cigány hallgatókat. Természetesen a felsőoktatásban túl reprezentált zsidó származású hallgatók is csak a reprezentatív minta alapján nyernének felvételt. És ugyanez vonatkozna minden népcsoportra. Tovább megyek, a munkahelyeken is alkalmazhatnák a modellt. 10 dolgozóból egy cigány. A médiában is csak minden 100. lehetne homoszexuális, (A cikkben szereplő 10 igen túlzó szám, országosan inkább minden 100. -ra tippelek. Kb. az SZDSZ szavazó tábora.) és minden 50. zsidó. NEM TÖBB!
Gondolom, ebben a formában már nem tetszene a liberálisoknak! Mert így nem tudnák megvalósítani kisebbségi diktatúrájukat.
7. Imipapa 2009-02-03 16:19:55
Száz évek óta cipeljük őket a hátunkon,és száz évek mulva is fogjuk cipelni.
A cigány embereknek nagy tehetségük van ahhoz ,hogy bárhol és mindenhol számukra ellenséges közegben megéljenek /tuléljenek/ szaporodjanak, és kihasználják az őket "felzárkóztatni" akarókat.
Mindent elfogadnak ,megigérnek és élik tovább az életüket SAJÁT TÖRVÉNYEIK szerint.
Ez igy volt régen, igy van ma is.
6. Farmotoros giliszta 2009-02-03 00:59:20
Talán nem ártana megkérdezni időnként az érintetteket is, nem mindig a fejük felett dönteni.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!