FN Blog / Oktatás / Megint erőszak!
Nyomtatás Betűméret
Megint erőszak! 2008-10-08 10:48:59
Nem okoz örömet a téma, de ha már belevágtam korábban, akkor folytatom. megint iskolai erőszak. Elindult a tanév, szapordnak az esetek.

 

Szájon vágott tanárnő, megrugdosott óvónő. Metro újság tegnapi számában olvasom, hogy a szakemberek megint megmondták a tutit. Ranschburg Jenő gyerek igazságszolgáltatási intézmények létrehozásáról beszél.

Továbbra is komoly gondot látok abban, hogy az iskolai erőszak és egyáltalán a gyerekek által elkövetett bűnesetekről olyanok beszélnek, akik az iskola világát, a mai kölkök környezetét, az őket ért hatásokat elméletileg képesek csak modellezni.

(A politika is megfogalmazza persze a maga tutiját. A kereszténydemokraták a liberális gyakorlatnak tudják be a növekvő erőszakot. Hatásos csúsztatás. A KDNP igen figyelemre méltóan marxista gyakorlatot követ következtetéseiben és érvelésében).

Tény: a mai iskolák napi üzeme feszültségeket okoz. Az iskola belső rendje, világa egyáltalán nem hasonlít a "külvilághoz". Ez minden szereplőben feszültésget okoz és egy ütésváltánál nagyon nehéz kideríteni ki ütött először vissza.

Szerintem ezt további intézmények létrehozásával nem lehet megoldani. Pláne nem állami irányítással és a bizottságosdi eszközének nagy varázslatával. Az iskolák többsége jelentős önkormányzati potenciállal rendelkezik. Több tényezős a játszma, és első körben mindenképpen közösségi, csak aztán társadalmi. Egy iskolában történteket az iskolai önkormányzatnak, az iskolaszéknek, az iskolát üzemeltetőnek  joga és kötelessége felügyelni, adott esetben irányítani. El kell kezdeni játszani ezt a közösségi játékot. Tetszik - nem tetszik. A szakértők nem gyógyítanak kézrátétellel, távolról.

Az esetek elég jól megkülönböztethetőek. Ha az ebédlőben a diák szájon vágja a tanárt, abban az iskola önkormányzata kell, hogy cselekedjen. Pl. "iskolai bíróságok" üzemeltetésével. Szülők, gyererkek, tanárok és az üzemeltető elég hamar el tudja dönteni mi legyen. Ha meg az óvónőt megrugdossák a szülők és rokonok, akkor oda rendőrt kell hívni.


Fáj, hogy minden rossz jelenségről csak "társadalmi" meg "nemzeti" szinteken folyik némi párbeszéd. Kisebb közösségi szinteken alig. Miért gondoljuk, szakértők és az állam fogja megoldani a problémáinkat?

Viselkedésünket a jog, az erkölcs és a hagyományok alakítják. Ebből az állam csak a jogot tudja igazgatni. A szakértők meg semmit.

(De ha már itt tartunk. Németországban egy öreg tata rászólt két fiatalra, hogy ne dohányozzanak a metróban. Jól megrugdosták a bácsit érte. Szabad Bajor állam bírója ezt 12 és 8 év börtönnel mérte meg. Sokat mondó. Hírforrás: RTL KLUB)

A rendszer váltásnál a kerekasztalosok azt gondolták, hogy a diktatúra évei után az önkormányzatiság korszaka következzen. Széles jogokat adtak a magyar önkormányzatoknak. Ez nem tünt rossz gondolatnak. De nem élünk vele, nem használjuk. Kár. A lehetőségek mindig számosak, soha nem kimerthetetlenek.... 

Pl. a mediátorok ilyen esetekben miért nem kerülnek elő?

 


Cimkék: iskolai erőszak
52 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Galán Ádám 2008-10-08 19:22:21
Nem a demokráciával van gond, hanem a szar törvényekkel. Meg, hogy a gyerekekre nem figyelnek eléggé. Sok mindent meg kéne reformálni. Persze nem ilyen Gyurcsány féle, jaj ez szar belekapok, jaj most még szarabb, kenjük az elődökre. Hanem valami értelmes emberekből álló kormány kéne már. Az a gond, van lényegében két nagy párt, akik valószínüleg elég szavazatot gyűjtenek össze. Sajna...
5. Thalesz 2008-10-08 19:18:59
Újra!!!??? Hihetetlen... Mint pedagógus reagálok a fentiekre.A tanuló néha idegbetegen jön be az iskolába és ezt a tanáraim próbálja levezetni. Hogy mi ennek az oka? Családi zűrök. A szülői ingerülten megy haza a munkahelyéről és ezt a családján vezeti le. Ugye másnak a gyerek megpróbálja tovább adni. Erre a tanár mit csinál? Pl összeszorítja a fogát aztán hazamegy és esetleg levezeti a saját családján. Aztán kezdődik minden előről. Szerencsére nem minden esetben történik így! A mi iskolánkban még ilyen nem volt!
4. btn 2008-10-08 15:55:11
Tisztelt Uram!

Önnek van iskoláskorú gyermeke? Ha igen, beíratná egy olyan iskolába, ahová (Hát, hogyan is fogalmazzak...) jelentős számú "hátrányos helyzetű" gyerek is jár? Az úgynevezett "hátrányos helyzetű" gyerekek előszeretettel terrorizálják a "többségi" társadalomhoz tartozó gyerekeket. ("Üsd a magyart!" Csak egyel legyünk többen és kiirtjuk az összes magyart!" -címszavak alatt. Na, ki is a rasszista? Nagyon csúnyán átestünk a ló másik oldalára.) Velük otthon egyáltalán nem foglalkoznak a szülők, ha igen, akkor is csak rossz útra viszik őket. Irigylem Önt, hogy nem érinti ez a probléma. Nyilván, nem az Ön kedves feleségét fojtogatták a "hátrányos helyzetű" rokonok. Amit leírt, az szép és jó. Ám egyben igen naiv, de legalábbis tájékozatlanságról árulkodik. Ti. ezeket a "hátrányos helyzetű" embereket, nemhogy nem hatja meg egy igazgatói intő vagy egy egyes magatartásból, de egyenesen büszkék rá. S még büszkébbek arra, hogy megütöttek egy tanárt és ezt büntetlenül megúszták. A tanár pedig megalázottan végzi tovább kötelességét, miközben retteg, hogy mikor alázzák meg újra tizenéves suhancok.
Az én időmben röpködtek a pofonok kisebb dolgokért is. Nem haltunk bele és a tanároknak is megmaradt a tekintélyük.
3. Zámbó Gábor 2008-10-08 15:33:52
Miért gátolják a törvények, hogy Draskovits kommandósai a lehető legdrasztikusabban fellépjenek az elkövetők ellen? Ez is a " pozitív diszkrimináció" adta jog ennek az etnikai kisebbségnek. Amelyik kölyök ilyet tesz brutálisan össze kellene verni ( etnikumtól függetlenül), s a szüleit is, ha ők tették. Hamar bekussolnának. Hol mertek ilyet tenni Horthy alatt? Na ugyanilyen csendőrség kellene ma is, sokkal, de sokkal fontosabb a rend, mint a demokráciának nevezett anarchia.
2. jenei zsolt 2008-10-08 13:57:38
a közvélemény szerepét nem akarom alábecsülni. de a közvélemény mint olyan nem tudja megakadályozni törvényességi alapon a közösség működését. inkább befolyásolja. ez néha rosszabb. a mediáció alkalmatlan erőszak kezelésére? ezt még nem hallottam. de igazad lehet. bár akkor sem értem. ha valamit mediálni kell akkor éppen azokat a konfliktusokat kell, amelyek erőszakba fordul(hat)nak.... akkor tényleg nincs megoldás....
1. Neon Tomi 2008-10-08 13:26:06
Röviden: a helyi közösségek azért nem oldják meg az efféle problémákat, mert a "nagy" közösség azt megakadályozza. A közvélemény szakmai, elvi, vagy törvényességi alapon megakadályozza kis közösségek érdemi működését. A "szakemberek" nem a távolság miatt nem oldhatják meg a konfliktusokat, hanem elvi szintű véleménnyilvánításaikkal akadályozzák azt!
A mediációról meg csak annyit, hogy a képzés első napján tisztva vagyon, hogy erőszak esetére alkalmatlan módszer.
« Előző 6    1 2 3    

Szóljon hozzá!