FN Blog / Oktatás / Megint erőszak!
Nyomtatás Betűméret
Megint erőszak! 2008-10-08 10:48:59
Nem okoz örömet a téma, de ha már belevágtam korábban, akkor folytatom. megint iskolai erőszak. Elindult a tanév, szapordnak az esetek.

 

Szájon vágott tanárnő, megrugdosott óvónő. Metro újság tegnapi számában olvasom, hogy a szakemberek megint megmondták a tutit. Ranschburg Jenő gyerek igazságszolgáltatási intézmények létrehozásáról beszél.

Továbbra is komoly gondot látok abban, hogy az iskolai erőszak és egyáltalán a gyerekek által elkövetett bűnesetekről olyanok beszélnek, akik az iskola világát, a mai kölkök környezetét, az őket ért hatásokat elméletileg képesek csak modellezni.

(A politika is megfogalmazza persze a maga tutiját. A kereszténydemokraták a liberális gyakorlatnak tudják be a növekvő erőszakot. Hatásos csúsztatás. A KDNP igen figyelemre méltóan marxista gyakorlatot követ következtetéseiben és érvelésében).

Tény: a mai iskolák napi üzeme feszültségeket okoz. Az iskola belső rendje, világa egyáltalán nem hasonlít a "külvilághoz". Ez minden szereplőben feszültésget okoz és egy ütésváltánál nagyon nehéz kideríteni ki ütött először vissza.

Szerintem ezt további intézmények létrehozásával nem lehet megoldani. Pláne nem állami irányítással és a bizottságosdi eszközének nagy varázslatával. Az iskolák többsége jelentős önkormányzati potenciállal rendelkezik. Több tényezős a játszma, és első körben mindenképpen közösségi, csak aztán társadalmi. Egy iskolában történteket az iskolai önkormányzatnak, az iskolaszéknek, az iskolát üzemeltetőnek  joga és kötelessége felügyelni, adott esetben irányítani. El kell kezdeni játszani ezt a közösségi játékot. Tetszik - nem tetszik. A szakértők nem gyógyítanak kézrátétellel, távolról.

Az esetek elég jól megkülönböztethetőek. Ha az ebédlőben a diák szájon vágja a tanárt, abban az iskola önkormányzata kell, hogy cselekedjen. Pl. "iskolai bíróságok" üzemeltetésével. Szülők, gyererkek, tanárok és az üzemeltető elég hamar el tudja dönteni mi legyen. Ha meg az óvónőt megrugdossák a szülők és rokonok, akkor oda rendőrt kell hívni.


Fáj, hogy minden rossz jelenségről csak "társadalmi" meg "nemzeti" szinteken folyik némi párbeszéd. Kisebb közösségi szinteken alig. Miért gondoljuk, szakértők és az állam fogja megoldani a problémáinkat?

Viselkedésünket a jog, az erkölcs és a hagyományok alakítják. Ebből az állam csak a jogot tudja igazgatni. A szakértők meg semmit.

(De ha már itt tartunk. Németországban egy öreg tata rászólt két fiatalra, hogy ne dohányozzanak a metróban. Jól megrugdosták a bácsit érte. Szabad Bajor állam bírója ezt 12 és 8 év börtönnel mérte meg. Sokat mondó. Hírforrás: RTL KLUB)

A rendszer váltásnál a kerekasztalosok azt gondolták, hogy a diktatúra évei után az önkormányzatiság korszaka következzen. Széles jogokat adtak a magyar önkormányzatoknak. Ez nem tünt rossz gondolatnak. De nem élünk vele, nem használjuk. Kár. A lehetőségek mindig számosak, soha nem kimerthetetlenek.... 

Pl. a mediátorok ilyen esetekben miért nem kerülnek elő?

 


Cimkék: iskolai erőszak
52 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

18. jenei zsolt 2008-10-27 10:32:52
:) 1-et értek....
17. IZs 2008-10-25 18:08:14
Nagyon tanulságos az összes megjegyzést végigolvasni, megrémít milyen sokan pofonpártiak, tiszta makarenkói világ.
Kedves Valaki! gondold végig amit javasolsz és próbáld meg egy óra tananyagát megalkotni, mondjuk egy 35 fős osztályban , várhatóan legalább 20 féle életben alkalmazható egyaránt hasznos ismeretből mondjuk gimnázium első évében.
Kedves Jenei Zsolt! a tananyag összetétele nem a felek akaratán múlik, vannak kimenetek pl. érettségi, arra is fel kell készítenünk a diákokat, vannak tananyag részek és tantárgyak amelyek valmilyen képességet fejlesztenek, pl a matek "élesíti az elmét", és akkor is jó hatású ha azt hiszi a diák, hogy az életében nem old meg több egyenletet.
Kedves Oroszlán!
Látom téged sokat vernek, ezért kissé nehéz a felfogásod, és sok mindent nem értesz még, tudod a tanároknak is csak egy fejük van, ezért, ha a 35 fős osztályból 3 diák direkt, brahiból zavarja az órát, a további 3 csatlakozóval együtt, ez az egyfejű sárkány nem képes egy másik teremben az érdeklődő maradéknak érdekes dolgokról tanórát tartani, ugyan ott meg pláne. És bizony bizony jól látod, ilyen alkalmatlan szétszakadni nem tudó emberek manapság a tanárok. Azt viszont rosszul látod, nem lesznek mind megverve és nem lesznek mind leköpve, mert hálistennek sok iskolát bezárnak és a 40 éve dolgozók elmennek nyugdíjba, és a fiatalok meg nem mennek tanítani, és így nem soká nem lesznek se iskolák, se tanárok, se iskolai agresszió. Ha majd nagyobb leszel nézz körül Te is a világban, és majd megérted, hogy bizony a Légy jó mindhalálig, a Pál utcai fiúk, Az iskola a határon, a Legyek ura és még számos régi irodalmi mű mind mind a gyerekek agressziójáról szól. Ja és keress egyszer a japán gyerekek öngyilkosságáról szóló statisztikát is.
Gondolom nem kétséges, hogy tanárként szólok, olyanként akit sose ért inzultus, és pofont a saját gyerekének se adna, de érzékelem a diákok közti feszültséget, kellett már verekedőket szétválasztanom, és nagyon unom, hogy ennek az összetett problémának a megoldását egyedül tőlünk, tanároktól várják, plusz még a konferenciázó, kívülről ötletetlő szakértők az észt is osztják.
16. gogolák 2008-10-17 09:35:35
EGY EMBERES POFONNAL MÉG MA IS SOK MINDENT MEGLEHETNE ÓLDANI
15. taknyos 2008-10-17 08:39:47
A dolog ott kezdődik, hogy a tanárok elvesztettek mindenféle tekintélyt, a szülők nem tisztelik (jaj az én drága elkényesztetett szaros geci kölköm, amit kipréseltem magamból, és még az életemet is elkúrta, most meg még az iskolai gondok is; és ne egy egy tanár mondja már meg, hogy milyen a gyerekem, mert majd bemegy a férjem és jól szétveri a fejét...) Tehát ha a szülők így állnak a tanárákokhoz, akkor mit várhatunk ettől a Balázs show által nevelt (mert a szülő nem ér erre rá, és egyébként sincs baj a drágámmal) magára hagyott debil fiatalságtól???

Én 8 éves voltam amikor lepofozott az egyik tanárom, mert nem voltam képes viselkedni. Erre gondoltam majd otthon előadom milyen hányatott az iskolás élet... Tehát haza mentem, és már a kapuban sírásra görbítettem a számat. Jött édesanyám, és kérdezte mi a baj. Hát én el mondtam, hogy a csúnya tanárnéni megpofozott. Már vártam a puszit és a nyugtató ölelést, ám csak egy rohadt nagy maflást kaptam, anyámtól is. Mivel egy tanárnak akkoriban olyan tekintélye és egzisztenciája volt, ami nyugodt légkört biztosított számára. És ha egy tanár ilyen körülmények közt képes volt pofon vágni egy gyereket, akkor annak OKA VOLT!!!

Szóval én ott látom a megoldást, hogy a tanárok tekintélyét, és erkölcsi megítélését kéne helyre tenni. Amit egy elvakúlt szülő nem kérdőjelezhet meg!
14. jenei zsolt 2008-10-13 13:44:34
na ja! helyes az oroszlán bőgés. de nem veszed figyelembe, hogy már egy erősebb kijelentésért vagy egy jó ordibálásért is feljelenthetik a tanárokat. a jogait mindenki nagyon ismeri ám. (kötelességét meg nem akarja). ezt ma körmössel nem oldod meg....
13. Oroszlán 2008-10-11 11:46:56
Meglepve olvasom tanár bácsik és tanár nénik véleményeit.Fel is teszem a kérdést miért is vannak ök ott ahol vannak.El akarják hitetni ,hogy nem kell iskolába járni csak ha akarok,nem lehet kezelni a problémát,zagyválnak össze vissza és a felelősséget keresik a társadalomba?!Ez olyan mintha a villamosvezető hamarabb zárja be az ajtót és két embert bezár és ezért a piros lámpa felelős!
Csak 2 példa :általásnos iskola 3 oszt.folyóson hangoskodás tiz körmös a rajztanártól fejes vonalzóval. többet nem fordult elő.
Középiskolába hangoskodás tanárnak nem előre köszönés cserébe 2 felelés 2 elégtelen többet nem fordult elő.Mindenre van megoldás kedves tanult emberek ,nem értem siránkozásaitokat.Aki 25 éve és 40 éve tanít az nem ért a neveléshez hagyja abba.Ezt mi sem bizonyitja jobban mint saját gyerekeitek (van rá példa)Szülői értekezlet,osztályfönök mire is valók.?Egy osztályba csak 3 hűlye gyerek van és csatlakozik eseteleg még 3 ha van kihez vagyis 3 gyerekkel nem birnak el és megvert kollégáik mellett nem állnak ki eben is széthúznak egy kis közöségbe?!Szégyen.Holnap mind meg lesznek verve,le lesznek köpve kire várnak a probléma megoldására, Nevetséges amiket itt irogatnak.Nézzenek már szét néhány országba milyen fegyelem van! Japán.Kina,Szingapur és nem is állnak rosszul.Aki pedig a posztkommunista rendszerbe ,tanult és dolgozott 30 évet tanárként ne játsza a bazári majmot,hogy mindig volt erőszak.Ezek szerint akkor sem tudta a dolgát és most sem.
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!