FN Blog / Oktatás / Daloljuk szép magyar hazánkat....
Nyomtatás Betűméret
Daloljuk szép magyar hazánkat.... 2008-09-22 22:57:10
Olvasom az egyik cikkben, hogy a sztárok tarthatnák a zeneórákat az iskolákban. És az milyen jó lenne. Na akkor itt helyben is vagyunk!

 

Többször utaltam rá, hogy a média is formálja a gyerekeket a szülők, a kortárs csoportok és az iskola mellett. Végre itt egy „élő példa” hogy igazam van. Ráadásul kivételes, mert azonnal a pozitívumai kerülnek előtérbe.

Klikk ide!

 

A kis összegzés, azért más következtetések levonására is alkalmas. De haladjunk sorban.

 

Szóval a Kodály módszernek annyi?

 

Emlékszem a tanítóképzőn mennyit vitatkoztam a tanáraimmal. Teljesen be voltak oltva a Kodály módszerrel, erőszakosan képviselték a szolfézs diktatúráját az énekórákon, fanatikusan oktatták ennek mindenhatóságát. Közben állandóan gyalázkodtak, hogy mi már nem szeretjük a zenét és az éneket, nem tudunk énekelni, amikor összejövünk akkor csak a gépzene megy.

 

A szakmai gyakorlatom alatt kellett „éneket tanítanom”. (A két szó együtt önmagában röhejes számomra, mert én nem tudok énekelni, ebben a gyerekek jobbak voltak). Kértem az osztályfőnököt, hogy ne kelljen, mert ugye ez készség tárgy, és hát nekem nem éppen készségem. De nem engedett. A gyerekek, mint a gépek tudták, hogy 4 kereszt előjegyzés esetén hol a dó, merre mi van az öt vonalon, kis bé nagy terc stb. Elvoltunk egymással. Örömtelen faarccal végig énekelték az órát. (Én a kezdőhang megadására szorítkoztam, a hallásom jó, aztán kiszálltam a produkcióból). Hasonló élményekkel gazdagodtak főiskolás csoporttársaim is az énekórákon. Legfeljebb aki tudott énekelni kicsit élvezte is a dolgot.

 

Kezdtem gyanítani valami nagyon nincs rendben ezzel az egésszel. A művészeti tárgyak oktatása nem lehet ilyen ostoba. Oké, Kodály zenepedagógiája koherens, jó. De akkor hogyan lehet így elrontani vele minden művészeti tevékenység alapját, magát az örömöt? Eltelt két évtized és most azt olvasom, hogy a média segítségével akarnak „életet vinni” az énekórákba, hogy ne legyen „száraz az anyag”. Na végre. Be merik vallani, hogy behalt az egész. Azért ha belegondolunk ez a kezdeményezés az egész zenetanári társadalomra nézve lealázó. Amit ők tudnak az nem kell. A gyerekek mérhetően szarul állnak zenéből. Jöjjenek hát a megasztárok. Tóth Vera tudja tartani az ívet, Péli meg „filingezni” tanít majd.

 

 

 

Más igények, más feltételek…..

 

Valóban az én generációm már nem tudott mit kezdeni a tábortüzes csasztuskás éneklésekkel, a népdalok világával, mint érzelmi alappal a zene és a dal értékelésére. A profi szórakoztatás a ’80-as években még csak bontogatta szárnyait.

 

 

De mára a média hatása, különösen a zenei csatornák és a megasztár típusú műsorok nézettségével teljes. A zene, a pop, a szórakoztatás teljes körű. Mpeg, iTunes, letöltők, zenemegosztók, youtube. Ezzel nem kelhet versenyre semmilyen módszer. A zene körülvesz minket, a kiszolgálás teljes körű. A minták onnét vetettnek.

 

Cukiság itthon 

 

Cukiság külföldön

 

 

Érdekes kihívás….

 

Jó! Akkor gondoljuk csak át. A dal, az ének, ha megfelelően van tálalva továbbra is érdekes, vonzó, sok embert érdekel. Van értelme tehát oktatni. Számos internetes és mobilos szolgáltatás támogatja a zenét. Ez egyben lehetővé teszi, hogy a sok szemét mellett az értékes is terjedjen. (pl. már rádió is van jó, nem muszáj slágeres rádiókat hallgatni).

 

A mai kölkök számára tömegében a zene nem népi értékekkel való azonosulás, hanem szórakozás vagy érvényesülés. A motiváció és a példa keresése megelőzi a technika elsajátítását. Ez természetesnek tűnik. Helyre állt a rend? Nekem nagyon úgy tűnik. Most azt kell kifigyelni, hogy lehet a jó zenepedagógiát megvalósítani benne….


Cimkék: zeneoktatás
19 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. kerék 2008-09-25 00:03:41
kedves judit!nem szeretnének a gyerköcök inkább dire straits-t,
queen-t,madonnát...vagy valami..
egyébként tényleg "bot" fülűek a mai gyerekek"TISZT A KIV:" köszönet
feketepákónak és TRS-nak.
2. jenei zsolt 2008-09-24 22:42:11
kedves judit! a himnuszt elég sokan ismerik, nem kell állandóan leadni :)) (ezt nem lehetett kihagyni, bocsánat...) de ha a youtube.com oldalán a keresőbe bármelyiket az ön által említettek közül begépeli, akkor azonnal hallhatja. nem kell semmilyen leadás a médiában. A zene ott van, ahol internet van! ez benne a klassz! noxbaby saját maga teszi fel a klippeket!
1. Papné K. Judit 2008-09-24 17:32:38
Én eggyet értek ezzel a feltevéssel. A család nagyon szereti a Kárpátiát köztük a gyermekem is aki 9 éves kivülről fújja számait és tudja , hogy mit miért énekelnek. A Himnusz és a Szózatot is. Mellette szeretjük Sebestyén Mártát és népdalait, illetve a Nox népzenei albumot + Republic népzenei album. Szerintem ezeket is kellenne többször leadni a médiában illetve nem csak a Szent Korona rádión / bár már ez is haladás / akkor többen ismernék.

Szóljon hozzá!