FN Blog / Oktatás / 24 órás gyakorlás
Nyomtatás Betűméret
24 órás gyakorlás 2008-09-08 20:57:13
A korszerű nevelésről szóló vita egyik lényeges pontja a leterheltségről szól.

 

Az egyik álláspont szerint a tanulás nagyon leterheli a tanulókat, mert irreális a tananyag mennyisége. Nem kellene annyit gyakoroltatni, ismételtetni a diákokkal. A másik álláspont szerint a gyakoroltatás nagyon fontos az ismeretek elsajátításában, minden tantárgyhoz hozzátartozik. Mindkettő igaz, persze megfelelő pontosítással. A tananyag mennyisége valóban irreális, de nem mélységében, hanem szélességében. (Sokfélét akarunk megtanítani). Az ismétlés, mint a tudás anyja meg csak akkor hatásos, ha a tanulók szeretik, de legalábbis elfogadják a feladatot.

Valamikor a nevelés tudatossá válásának a kezdetén a vég nélküli sulykolás volt az egyetlen „pedagógiai” módszer. A magas ismétlésszámmal végzett gyakorlatokban látták az egyetlen módszert a tudás átvételére. Ma ezt a pedagógiai gyakorlat elutasítja. Néha talán túlzóan is. A sok ismétlést igénylő feladatoktól a gyerekek sírnak, a szülők szörnyülködnek, az iskola meg igyekszik tekintettel lenni rájuk, mert ugye „szolgáltat” is.

De mi van akkor, amikor tanulók egy csoportja szabad elhatározásból nekiáll, hogy végkimerülésig gyakoroljon és mindezt  bevallottan azzal a céllal teszi, hogy tökéletesítse tudását, megismerje saját határait?

Múlt szombaton egy budapesti karate klub másodszor rendezte meg a 24 órás edzését. A tavalyi próba után az idén még többen mentek el, hogy végigedzenek 24 órát vagy legalább annyit, amennyi időt erre szánni tudnak.

Az egyszerűség kedvéért az edzés kétféle volt. Küzdelmeket vagy technikai elemek ismétlését (formagyakorlatot, japán nevén kátát) lehetett választani. Vagy mindkettőt időbeosztással. A feltétel egy orvosi vizsgálat is volt a program kezdetén.

Ha visszaosztjuk a hasznos edzéssel töltött időt, akkor több hét edzésmunkája jön ki eredményül. A küzdelmek és a technika ilyen hosszú gyakorlása közben a fáradság és a feladat öröme sajátos lelkiállapotba hozta a gyakorlókat. Mindenkinek volt valami sajátos célja. Vagy egy gyengébb technika javítása vagy egy új megtanulása, voltak olyanok is, akik kifejezetten erőnléti próbának vették és kihajtották magukat. De mindenkin látszott, hogy szereti csinálni, és ez volt a lényeg! Bizonyíték, hogy a hosszú és fáradságos gyakorlást önként is lehet vállalni. 

Vajon milyen sportágakban rendeznek még ehhez hasonló maratoni gyakorlásokat?  És csinálnak-e ilyet más tevékenységi formákban is? Több napos videojáték küzdelmekről olvastam már, és a szerepjátékok kedvelői is vállalnak hosszú összecsapásokat. De ezek inkább a szórakozás kategóriájába tartoznak. Hallottam régebben arról, hogy sakkból rendeznek hosszú versenyeket. De van-e több órás próbatétel olyan tevékenységekből, ahol a hosszú gyakorlásnak nem a rekord a célja, hanem a tudás elmélyítése, a jártasság megszerzése. Ahol az erőfeszítés célja, hogy megtanuljunk valamit.

A tanulmányi versenyek mellett lenne-e létjogosultsága ilyen jellegű képességfejlesztéseknek a hagyományos iskolai stúdiumok területén? Mert ha igen, akkor ezzel nagyszámban lehetne motiválni a diákok egy részét a hosszú de tartalmas gyakorlásra.  

A 24 órás edzés néhány képe

Az engedély:

 

Fél 10, az eligazítás és a célkitűzés:

 
 
Reggel 10. A start:
 
 
 
Délutáni pillanatok 1.
 
 
 
 
Délutáni pillanatok 2.
 
 
 
Pihenés, beszélgetés a lemenő nap fényében:
 
 
 
Hajnali fél 2, sorban ülve, alvás előtt, alvás után, küzdelem közben:
 
 
 
A szövetség weboldala: Kyokarate

Cimkék: karate, gyakorlás, 24 óra
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. Tiger 2008-09-12 10:55:27
igen , több helyen van ilyen.
AZÉRT amikor test a test ellen kell NON stop küzdeni,"full-contact" rendszerben, mégha könnyitésekkel is, az kissé emeli a téteket...
türöképesség, figyelem koncentráció, mozgáskoordináűció fejlettség, stb...
ne feledjük, minimális védöben dolgoztak a harcosok.
megdöbbentö--belülröl edzöként látva--, mire képesek a tanitványok, mennyi tartalék rejlik bennük..
és: tartós sérülés nélkül, ez az érdekes.
ha értelmes célokkal tüzik ki, rendszerben nyomják le, bizony lenne értelme sok más területen ilyen eröpróbának.
2. Klötzl Ferenc 2008-09-09 12:33:34
Van. Montain bike 24h maraton, országúti 24h-s túra. Egy vagy több hetes kontinenseket átszelő kerékpárversenyek. Vagy ultramaraton futás. 24 órás focik. Gyakorlatilag szerintem minden sportban vannak ehhez hasonló rendezvények.
1. lovacska 2008-09-09 12:17:34
Nagyon jó, de letne róla videó is !

Szóljon hozzá!