FN Blog / Oktatás / A pszichobiznisz leveri az állami oktatást!?
Nyomtatás Betűméret
A pszichobiznisz leveri az állami oktatást!? 2008-08-14 17:47:05
Nehéz nem észrevenni, hogy az állam vereséget vereségre halmoz minden területen. Igazából nehezemre esik megfogalmazni mit is várjak el a köztársaságtól az útlevélen és a személyi igazolványon túl.

Persze perkáljam be az adókat. Abból a pénzből, amit a privatizált közszolgáltatók meghagynak a családi költségvetésben. A közbiztonság feladatát átveszik a gárdák és a polgárőrség, ha gyorsan hajtok, akkor meg önkormányzati alvállalkozóktól kapok majd csekket róla. Fogorvoshoz sem használom már egy ideje a TB igazolványomat. Pedig azt a pénzt leszedik rólam, ha tetszik, ha nem.

Na és az oktatási monopólium? Szintén múlóban. Nyomulnak az egyházi és az alapítványi intézmények. (Jól teszik!) Meg az üzleti alapon szervezett képességfejlesztők. Ez utóbbi egyre erősebb alternatívákat kínál azon szülők számára, akik nem akarnak vallásos iskolát vagy nagyon drága alapítványi oktatást gyerekeik számára. Jó nekik a hagyományos. De azt érzékelik, hogy amit ott kap a gyerekük az nem lesz elég az ÉLETben. Ezért kiegészítenék iskola utáni foglalkozásokkal.

Ezeket az iskola utáni szolgáltatásokat nevezik páran pszichobiznisznek. Ők azok, akik szinvonalasan és sikeresen vállalkoznak arra, hogy amit az állami iskola, óvoda nem képes megadni, azt megadják a gyerekenek "fizetősben". Egyúttal komolyan feladják a labdát a köztársaságnak a szinvonalas és korszerű oktatási rendszer kialakításáért folyó játszmában. (Már ha ez a választási deklarációkon túl valóban célja). Az általuk adott program és az iskolai programok között meglévő (ordító) különbség formálódik lassan és biztosan országstartégiai kérdéssé. A kör bezárul. A szempontok ismertek. Tovább csökken a bizalom az önkormányzati (állami) óvodák, iskolák iránt.

Nem tudom megítélni hová tartunk. Vagy teljesen szétvágjuk a társadalmat (nemzetet) haladókra és lemaradókra, a felzárkózás minden lehetősége nélkül, vagy feleszmélünk még időben és becsatoljuk a jobb módszereket az állami (a közös) oktatási rendszerbe.  

Nézzétek és gondolkodjatok! Mert ilyen iskolába is járhatna a gyereketek! Egy nemzetközi franchise rendszerben működő képességfejlesztő program oldala:

Fastrackids  

De működik szülők számára is weboldala. Katt ide.

Ha nincs időd böngészni az oldalaikat, nézd meg az ismertető videót! Impresszív!

Angolul 

Spanyolul 

Oroszul

Ha esetleg megvennéd a franchise jogokat katt ide! De gondold meg, mert lesz magyar konkurrenciád! Gekkóék! Ők sem lehetnek rosszak:

GekkoNet


Cimkék: oktatás, politika, képességfejlesztés
49 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. kólás 2008-09-10 13:27:45
elbaszott egy országban élünk...

Szóljon hozzá!