FN Blog / Oktatás / Nyári tanulás? Edutainment...
Nyomtatás Betűméret
Nyári tanulás? Edutainment... 2008-08-12 15:27:03
Lassan vége a nyári szünidőnek, indul a tanév. Figyelvén a "szakmai sajtót" nem sok érdekeset találtam a nyári hónapokban. Még a nyár elején jött fel a szokásos, de azért fontos téma: kapjon-e nyári feladatot a gyermek?

 

Ebben a szakértők is megnyílvánultak, mindenki a saját krédóját ismételgeti ilyenkor.

Bűn a nyári házi feladat

A közös nevező az volt, hogy "tételes házit" ne kapjanak. Inkább arra lenne szükség, hogy valamilyen módszerrel a tudás közelében maradjanak a nyár folyamán is a gyerekek. De erre konkrét javaslatot a szakértők soha nem adnak. Leginkább a szakmai táborok teljesítik ezt a célt. Ezekkel csak egy gond van a legtöbb szülő számára. Nem bírják anyagilag a másfél hónapos folyamatos táboroztatást.

Azért van megoldás! Az egyre fejlődő edutainment kínálhat megoldásokat a gyerekek értelmének a fejlesztésére az iskolától függetlenül is. A nyár azért a mozgás a sport időszaka, de aki gyenge valamilyen tanulási területen, annak a számítógépes oktató programok optimálisak lehetnek a hiányos tudás fejlesztésére vagy az iskolában szükséges kompetenciák megerősítésében.

Edutainment (angolul)

Edutainment (magyarul)

Az edutainmentről a fejlesztés oldaláról, realistán, pesszimistán.

Az edutainmentről a nevelés, az iskola oldaláról kicsit pozitívan, optimistán.


Ahol van kereslet, ott lesz edutainment. Tanítsd pelenkás gyereked angolra! :))))

Van magyar szervezet is, amely közel áll a támához. A videojáték kutatás magyar portáljának hívja magát. Sajnos a legutolsó hír rajta 2006- áprilisi keltezésű. Vajon behaltak?

Ludológia

Az edutainmentnek a játékipar az egyik generálója, amely világviszonylatban a magyar GDP többszörösét produkálja. A másik generáló az oktatás, a tantermekből egyre inklább kikerülő tudásmegosztás lehetősége és a modellezve tanulás igénye. Az edutainmnet fejlődése sajnos jobban össze van kötve a keresleti piaccal, mint a hagyományos e-learningé. Az utóbbinál léteznek állami, vállalati megrendelők. Az edutainment programok vásárlói magánszemélyek egy szűkebb csoportja. Ezért ez nagyon piacérzékeny. 
 
A magyar edutainment piac kicsi. A fizetőképes kereslet szerény. Saját edutainmnet programok kifejlesztése merész vállalkozás egy közepesen tőkeerős cég számára. A meglévő játékok, anyagok magyarítása pedig megrendelők hiányában szintén lassan halad. Létezik közösség, amely a meglévő angol programokat magyarítja fáradhatatlanul. Ők a magyaritasok.hu

Lassan de biztosan haladunk egy olyan rendszer felé, amiben a nyári szünetet úgy lehet kezdeni, hogy a szülők a tanárokkal együtt össze válogatják azokat az edutainment játékokat, programokat a gyerekek számára, amelyek a rosszabbul menő tantárgyakat és gyengébb képességeket célozva tartalmas és élvezetes nyári elfoglaltságot jelentenek. Napi pár perc vagy heti pár óra a választott program sajátosságaitól függően élvezetesen közel tartja a gyerekeket a tudáshoz, elősegíti fejlődésüket, gyarapodásukat.

Én mindig utáltam a matek órákon azokat a számításokat, amelyek arról szóltak, hogy egy tartályba ennyi víz folyik másodpercenként, ennyi liter a kád, akkora lyuk van rajta, stb. Mennyi idő alatt lesz ez vagy az? Pedig ezek nem nehéz feladatok. De nem a nehézségi fokuk miatt utáltam őket. Persze ha ilyen kis melléklettel segítették volna, mint azt egy múzeumi weboldalon találtam, akkor biztos mésképpen álltam volna a dologhoz:

U-505

 


Cimkék:
5 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. jenei zsolt 2008-08-13 16:37:08
kedves károly! a nyári napközi is megoldás azoknak, akik nem tudnak mást biztosítani gyerekeik számára. de a kadét vagy senior elv a nyári programok megszervezésére nagyszerű ötlet! a frizura divatot nem is számítva :)))
1. Snekszer Károly 2008-08-12 22:27:29
Az a baj, hogy a nyári tanulást mindíg valamilyen táborhoz kötik, ami természetesen külön elhelyezés, utazást, szabadidőprogramot is jelent. Ez olyan, mintha mindenkinek ez lenne a lehetősége (nem igénye, lehetősége!). A lakosság negy tömege - szóval a gyermekek szüleinek nagy tömege megelégedne azzal, ha nyári napközi otthon keretében oldhatná meg csemetéje nyári felügyeletét, elhelyezését, foglaskoztatását.Ez pedig megoldható lenne ugyanolyan keretek között, mint szorgalmi idő alatt. Felügyelet, ebéd, szabadidő program - játékos tanítással.
Erre érdemes lenne külön "tananyagot, tan-programot kidolgozni! Nem is biztos, hogy tanárokkal kellene ezt megoldani. Legfeljebb egy felelős, a fegyelmet fenntartani tudó tanárra, és a foglalkozásokat vezető diákokra. Modnjuk az általános iskolásokhoz középiskolásokat, a középiskolásokhoz főiskolásokat, egyetemistákat fogadni. Ne a TESCO pénztárban dolgozzanak koldusbérért, hanem gyermekeinket neveljék, oktassák tisztes bérért fiataljaink!
erre 1989-ben Egerben jó példa volt. Egy I-s kéttannyelvűs gimnazista olyan kéthetes nyelvi tábort csinált a 7-, 8-osoknak, hogy többen kéttannyelvű német osztályba jelentkeztek, és a frizurájukat is úgy fésülték, de a szódolgozatokban nem volt 4-esnél rosszabb!

Szóljon hozzá!