FN Blog / Oktatás / Miattad mennek el a tanárok az iskolából!
Nyomtatás Betűméret
Miattad mennek el a tanárok az iskolából! 2008-06-09 22:09:51
Biciklivel járok dolgozni, aminek nem sok köze van az iskolai agresszióhoz, de mindjárt elmondom miért is.

Igen, biciklivel járok dolgozni, ami nagyon jó. De most ennek nem a környezetkímélő okai a fontosak, hanem a szubjektívek. Ugyanis több iskola mellett is elgurulok. Az egyiket kedvelem meg mindig történik valami érdekes. Akkor szoktam arra haladni, amikor vége van a tanításnak és jönnek ki a tanulók. Így esett egyszer, hogy hallottam egy nagyobb (6.-, 7.-, 8.-os fiút?) amint éppen az mondja a körülötte állóknak: "és azt mondta nekem a tanár, hogy miattam már a 3. nevelőtanár ment el az iskolából"! Ezen a mondaton egészen hazáig gondolkodtam, és azóta sem felejtettem el. Micsoda érv! Nekünk is mondtak ilyet 1980-ban a Lovag utcai általános iskolában, amikor már a 4. énektanárt fogyasztottuk. (Ének-zenei általános volt!) Akkor is nevetségesnek éreztem. Egy tanár soha nem egy vagy két tanuló miatt megy el egy iskolából. Már akkor is kétségbeesett, szinvonaltalan érvnek éreztem. Hát még 27 évvel később. Mostanában az agresszió miatt az iskolai nevelés-oktatás nagyobb figyelmet kap. Ami jó dolog, de hát a legtöbben azt kérdezik: hogyan lehetett idáig eljutni. Hogy verik egymást a diákok meg gyakran a tanárokat is.


A héten a sok -ogus  összejött,  megtárgyalta és  állástfoglaltak. Itt olvasható részletesebben:


Az iskolától lesz agresszív a gyerek!

A dolog, ha olvasni tud valaki a sorok között, megy a maga medrében. Vezető elvtársak szakértőkhöz fordultak, kevésbé vezető elvtársnők akcióprogramot dolgoznak ki, vagy lagalább javasolnak. (Azért John Emesének sokminden felfér az arcára). Mindeki összeült, előrángatták a szaktekintélyeket. Tiszta Családi kör. De mindenek előtt megállapították, hogy nem is állunk olyan rosszul ebben "nemzetközileg".  (Hofit idézve, úgylátszik ebben az elvtársak hisznek).
Amit sikerült javasolni, a 12 osztályos közoktatás, a nagylétszámú iskolák és több testmozgás. Ez nekem ismerős. USA és CCCP.  Az ottani sulik pont ebben különböznek az európaiaktól. (Az egyikkel volt szerencsém nekem is  megismerkedni). Ha tényleg ez a megoldás, akkor ezzel hatalmas feladat áll a magyar oktatásügy előtt! Ugyanis 1990-ben, amikor szabadjára engedte a politika az iskolákat, pont ezekről a jellemzőkről mondott le évtizedekre vagy talán örökre. A 12 osztály egységes kezelését a korlátlan iskolaalapítás és szabad szülői iskolaválasztás teszi lehetetlenné. A nagylétszámú iskolákat a magyar településrendszer és az iskolákat racionalizáló tervek politikai viták patthelyzetébe vitele még sokáig elodázzák. A több testmozgás lehetőségét pedig a sportpályák bezárása nyírja ki. (A telek megy plázának, önkormányzat mossa kezeit. Nemrég beszélgettem Ferencváros sport és ifjúsági illetékesével. Azt mesélte, hogy Demján Sándor nem köntörfalazott. Megmondta a IX. kerület vezetőinek egy baráti beszélgetésen, hogy abban nincs neki üzlet, ne várják el az ingatlanfejlesztőktől, hogy valaha is sportlétesítményekbe teszik a pénzt. Ha az MLSZ 4 betűje feltünik a környéken, akkor meg abból is kivonják, ami esetleg karitatívan megmaradt. Azért ez egyenes beszéd). 

Le is állok erről a vonalról mert nem vezet sehova. Nem is itt a blogon fogom megoldani. Visszatérek a  belinkelt cikk  szövegére.  Ahhoz is hozzászoktunk már, hogy a  lényeges  dolgokat az egyébként  szócskával  szokták bevezetni. Így történt most is:

"A szakemberek egyébként felhívják a figyelmet arra, hogy a jogi keretek adottak lennének az intézmények demokratikus és biztonságos működéséhez, azonban ebben az érdekelteknek (pedagógusok, szülők, diákok, iskolafenntartó) együtt kell működniük."
 
Tehát mi a megoldás? Bizony megint és megint. Az együttműködés. Meglepő mi? Amit senki nem akar. Mert akkor a rendszer ellene fordul. Mert a primitívség rövid távon mindig jobb megoldás.

Cimkék: iskolai agresszió, oktatás
33 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. jenei zsolt 2008-06-10 21:40:09
hozzá lehet szólni, persze. nincs korlátozva semmi.... várjuk!
5. Szirmai Ottó 2008-06-10 18:41:20
Ezek szerint nem, mert a harmadik "cikkem" ment a levegőbe.
Sajnálom!
4. Szirmai Ottó 2008-06-10 18:04:21
Lehet hozzászólni?
3. Evajul 2008-06-10 14:11:42
Egyik ismerosom meselte, mikor gyerekkorben suliban kormost kapott, otthon nem merte elmondani, mert akkor a szulei megvertek, mert biztos nem ok nelkul kapta a tanartol. Jo, ha a gyerek tudja mindent megtesznek a szulei erte, de az nem jo, ha a rosszban is neki adnak igazat csakazertmert.....
2. gh 2008-06-10 10:33:40
egyetértek az előttem szólóval, bár jómagam egy fiatalabb korosztály tagja vagyok, ez a társadalom felelőssége, hog yidáig fajultak a dolgok. De a legnagyobb baj, hogy a nyakleves már nem fér bele a tanárok és tanítok nevelési feygvertárába, pedig elkélne szinte nap mint nap
1. Boldizsar Mihaly 2008-06-10 08:44:24
68 eves vagyok énis jartam iskolabade valahogy soha nem jutott eszünkben a tanárt vagy egymást gyalázni.Eheztünk nem volt reggelim nyári szünetben dolgoztam 40ft havonta.Tv nemvolt nem volt a világ tele agressioval.mivan ma?bekapcsolom a tv.t LŐnek ölnek 15 Csetornaban nézhető talán csak a filmmuzeum.Mindénütt ÖLNEK ÉS ÖLNEK:mert kell a reklámpénz.A gyerekek mit latnak a neten ÖLNEK:::Ezek után mit varunk lodobogást?? EN meg kaptam körmöst vonalzoval nem haltam bele.Tiszteltem szerettem a tanáromat.A szüleim nem mentek verekedni ha kaptam egy körmöst.Tsztességes ember lettem.. hat ennyi..

Szóljon hozzá!