FN Blog / Oktatás / Saigon Intersection
Nyomtatás Betűméret
Saigon Intersection 2008-04-08 21:16:14
Sokszor eszembe jut mostanában, amikor közlekedem, hogy mi értelme a bonyolult és hosszadalmas KRESZ oktatásnak. A közlekedés ugye az a hasznos társadalmi játék, amiben mindenki részt vesz és cselekedetei alapján azonnal megítéltetik. Az ünnepek után hazavittem családom egyik felét Miskolcra. Alig értünk ki Budapestről, a Shell kút után két olyan "műveletet" láttam, amitől teljesen kiborultam. A leálló sávból akartak besorolni a tömött sorokban, 90 - 110 km/órával haladó autók közé. DE HOGYAN! Álló helyzetből, az autó orrát kissé beengedve a sávba, hátra fordulva, nagykabátban, prémes sapkában. Vicsorogva az erőlködéstől.

Nem tudom mi lehet az ilyen emberek fejében. Komolyan gondolja, hogy sikerül? Nem gondolja végig, hogy olyat kockáztat, amibe bele is lehet halni? Vagy, ami valószínűbb, hogy maradandó sérülést okoz, szerez?A közlekedés amúgy is kiváló tesztje, hogy milyen szinten van egy közösség tanulási potenciálja. Az autópályán való közlekedés azért több évtizedes gyakorlat Magyarországon. A besorolás technikáját tanítják a KRESZ tanfolyamon. De ezek szerint nem mindenkinek sikerül elsajátítania. Hasonlókat tapasztalok a  körforgalmak esetében is. Ezek kiépítése alig pár éve indult meg. Teljesen nyilvánvaló, hogy miként lehet és érdemes használni. De az autósok harmada akkor is megáll és "benéz", ha semmi mozgó tárgy nincs a körforgalomban. Agyhalál.

Ilyenkor eszembe jutnak a gyerekkoromban látott közlekedési oktatófilmek. Miért nem lehet ezeket mostanában látni? Miért nem készítenek újakat? Miért nem lehet a mozikban a filmek előtt vetíteni ilyeneket, hogy széles körben terjedjen a tudás?

Nemrég kaptam az alábbi kis klippet. (Metacafé).

Ez Vietnám. Ilyen is lehetséges. Őket vajon oktatta valaki a KRESZ-re?

Az év elején írt ki a GKM egy pályázatot, amiben 7 és 18 év közötti gyerekeknek kellene oktató programokat és flash játékokat készíteni közlekedésbiztonsági témában. Nagyon megörültem a hír hallatán. Van azért némi remény. Ezek szerint mégis van rá igény, elképzelés és pénz, hogy megtanuljunk közlekedni. Aztán végignéztem a pályázati anyagot. A cél: mutassuk be, hogy az alkohol, a drog, a diszkóbalasetek és a bírságokkal sújtható kihágások milyen rosszak. Csak azt erőlteti a koncepció, amit nem szabad elkövetni.Nem akarom bántani. Ismétlem: örülök neki, hogy van. Remélem eljutunk majd oda is, hogy nemcsak arról készítünk tananyagot, amit nem szabad elkövetni, hanem arról is, ahogyan közlekedni érdemes!


Cimkék: oktatás
4 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!