FN Blog / Oktatás / Idézetek húsvét alkalmából!
Nyomtatás Betűméret
Idézetek húsvét alkalmából! 2008-03-21 09:50:44
Ezáltal kívánok mindenkinek boldog húsvéti ünnepet. Három idézet, nekem sokat mondanak. Remélem találtok közte értékeset ti is.


"A lényeges ott kezdődik, hogy mit kezdjek saját magammal? Mit csináljak magammal? A létbe dobva élek, sürgető, elvárásokat elénk táró szülők, tanítók vesznek körül bennünket, ezentúl mindenki rohan, nyüzsög, és nem látjuk, hogy miért. Az ember szabadságra született, szárnyai mindegyikünknek megvannak. A nevelés, pedig nem azt jelenti, hogy gyermekemet vagy tanítványomat az iskolában saját képemre és hasonlóságomra akarom gyúrni, hanem megpróbálom bévülről, a talentumai felől, az adottságai, jó és rossz tulajdonságai felől egyaránt megérteni, tudatosítani benne a jót, de megmondani neki a rosszat, és szabadságra nevelni.  A szabadság vezessen a jóra. A nevelés folyamán Pál apostol axiómája érvényes mindegyikünkre: „minden szabad nekem, de nem minden válik a javamra.„
Várszegi Asztrik Pannonhalmi főapát

“Jó kultúra és közösség csak közös akciókból, közös konstrukciókból, közös hiedelmekből lesz, akkor és csakis akkor, ha ezek működő, ellentmondásmentes egységet képeznek. Az ember mindig szeret valamit másokkal közösen csinálni, legyen az csupán egy szépen elmesélt történet, amelyet barátai meghallgatnak, vagy valamilyen esemény megszervezése, amelyben részt vesznek, akármi, amit át lehet gondolni, aminek értelmes célja van, amit mások is szeretnének, amiben mások is segítenek. A közös akció, a közös konstrukció együtt jár a közös gondolkodással, előkerülnek a különböző hitek és hiedelmek, s ha ezek is közösek lesznek, ha sok alkalom adódik az összecsiszolódásra, a különbségek megvitatására, az egyezkedésekre, akkor kialakul a közösség, és ha ebben neked is részed volt, az majd téged is összerak, felépít. Valaki leszel, akire Te magad is elégedettséggel gondolhatsz. A jó kultúra a hogyanokra és a miértekre is válaszokat ad. Ne fogadd el, hogy csak a beleegyezésedet kérik, de nem kérnek a részvételedből. Ne higgy a fényes jövőben, ha nem vázolják fel a hozzá vezető utat. Annak a csoportnak, amelyhez tartozni szeretnél, jó kultúrája legyen: legyenek közös akciói, közös konstrukciói, közös hiedelmei. Legyen jelentést hordozó története, amely téged is befogad.“
Csányi Vilmos etológus

 „Az ember ott kezd feltalálni, ahol úgy érzi, hogy jogában és módjában áll beleavatkozni a világ rendjébe. A Nílusnak gátakat építettünk, Alexandriában feltaláljuk az orgonát és a világítótornyot, Athénban felfedezhetjük az élet műhelytitkait, Jeruzsálemben úgy tűnik, hogy magát az igazságtalan világrendet is meg tudjuk változtatni. Mert a világot nem oldhatjuk meg egyszer s mindenkorra, újra meg újra mérkőznünk kell vele és érette, mint ahogyan a hajós is mindig újból tengerre száll s minden átkelése válság, harc és veszedelem.”
Szabolcsi Bence: A zene története (1958)


Cimkék: nevelés
29 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Ágoston Péter 2008-03-23 10:46:09
"Az egész kereszténység érthetetlenné válik, ha kihagyjuk belőle azt a meggyőződést, hogy Krisztusban az ószövetségi próféták által előre hirdetett (megjövendölt) "Messiás", a Megváltó jelent meg, és nem csak ez, hanem, ahogy beteljesedtek a szenvedéseire, a halálára és a feltámadására vonatkozó prófétai szavak, ugyanúgy be fognak teljesedni a visszatérésére és dicsőséges uralmára (béke királyság, milleneum, ezeréves királyság) vonatkozó ígéretek is. Ez a hit és ez a reménység dinamizálta és dinamizálja mind a mai napig a kereszténységet. Ahol nincs dinamizmus, ott többnyire ez a hit és ez a reménység is hiányzik." (Görbicz Tamás BPA)

Szóljon hozzá!