FN Blog / Oktatás / Gárda! Ezek a mieink?
Nyomtatás Betűméret
Gárda! Ezek a mieink? 2008-02-26 22:16:19
A kiskamaszok és a későbbi kamaszok nevelésének a legjobb színtere a közösség. Ezt minden pedagógus tudja. De a politikusok is.

Jelenleg az „intézményes nevelés” egyik válságtünete, hogy alig tud közösségeket formálni, egybetartani. Részben a nagy létszámú, ezért közösségi formálódásra alkalmasabb u.n. komprehenzív iskolák hiánya miatt is. A magyar iskolák alacsony létszámmal dolgoznak, épületeik régiek és jellemzően alkalmatlanok közösségi életre. Nyitott az út a különböző ideológiák mentén szerveződő és a gyerekeket célba vevő szervezetek előtt.

Ki hódít majd híveket? Cserkészek? Úttörők? Újra Xénia láz? Vagy az Ifjúsági Gárdák?

Nem kívánok elemezni - összehasonlítani semmit, mert a jelenség csak a fiatalokra gyakorolt hatásaiban érdekel. Ajánlom mindenki figyelmébe az orosz változatát egy korszerű ifjúsági szervezetnek. Naná, hogy Putyin elnök támogatása a célja. Nem is titkolja. Minek? De tessék figyelni mi van a weboldalon! Még oroszul sem kell tudni hozzá nagyon. (A Nashi jelentése: A mieink.)

Nashi.

A Nashi oktatási oldala.

Ezek itt kísérletet tesznek a jövő alakítására. Nem Che Guevarát elemzik, de nem is sonka nadrágról meg lovagló csizmáról ábrándoznak, amiben félig hülye vezetőik előtt akarnak majd vonaglani ünnepnapokon. Ezek itt a jövő elitjét képzik.

(Észrevettél a weboldaluk címében valami érdekeset? Na? Ugye, hogy él....)


Cimkék: oktatáspolitika
42 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

17. Viki 2008-10-08 17:07:58
Én csak azt szeretném kérdezni ,hogy emlékszik valaki a kisdobos 10 parancsolatára mert az anyukám már nem és nagyon kíváncsi lennék rá köszönöm
16. brekeke 2008-03-17 08:28:56
És akkor, ha nekik kellene az erkölcsi tartás nyújtani, hol voltak 15-én, tán a skinheadek közt az utcán? ;)
15. Orbán Gábor 2008-03-13 19:41:27
A fő társadalmi problémát én abban látom, hogy nincs semmi erkölcsi alapnorma, mert módszeresen meg lett szüntetve. Emlékszem gyermekkoromból, hogy a kisdobos avatásomról részleges ruhacsere után suttyomban vittek a szüleim az első áldozásra. Utánna az úttörő avatásom és a bérmálkozásom is nagyjából egy időre esett. A lényeg, hogy volt egy 6 pontunk, volt egy 10 pontunk, és nekem mindig volt és van egy TIZ PARANCSOLAT-om. Én csak ezt ismerem el törvénynek, az összes többi csak egy játékszabály, ami addig érvényes, amig nem jön egy erősebb gyerek a homokozóba. A módszerváltás után újjáéledt a cserkész mozgalom, de az újonnan jött"erősebb gyerek" ezt is lerombolta.A felsorolt pontok-, és parancsolatok mind pozitívak, egy beidegződött erkölcsi tartást adtak a fiataloknak. Jelenleg a rosszul értelmezett liberalizmusra hivatkozva egy bizonyos érdekeltségű kör a médiákon keresztül arra bíztat, hogy csaljál-lopjál-hazudjál, és példának ott van előtted egy egész politikai elitt.Én keveset tudok a Magyar Gárdáról, de reményt látok arra, hogy talán rajtuk keresztül megint lessz valami erkölcsre, hitre, becsületre való igényesség, és ha ezt is eltapossák, akkor egyértelműen cselekednünk kell.
14. holló 2008-02-28 22:34:23
Igen, igen, valóban sok a tanár és nem mindig a pedagógus marad... de ez más probléma. Szerintem nagyon fontos, hogy nagyon figyeljünk arra, a gyerekeink mit kapnak, kaphatnak az iskolában. Én személy szerint azt tartom a legfontosabbnak, hogy ideológiákon és politikán fölül álló egyetemes emberi értékeket adjak át nekik és megtanítsam őket gondolkodni, hogy majdan képesek legyenek józanul megítélni a világ dolgait. Azt remélem, hogy soha nem jutunk el oda, hogy ha távol maradunk egy, az iskolában kötelezőnek titulált olyan programtól, amit mi (én) nem akarunk választani, a gyerekeket valamiféle hátrányos megkülönböztetés érje. Akkor nagyon harcolnék a jogaimért. Inkább szervezzünk egy közös szemétgyűjtést az iskola udvarán, és menjünk az osztállyal sokat kirándulni...:-)
13. Diogenes 2008-02-28 14:28:56
Gabriella!
Tanulni, tanulni, tanulni! Nem elég felszínes ismereteket szerezni pszichológiából (sem). A nagy létszámú osztályokban igenis kialakulhat közösség, amelyek valamilyen viszonyba kerülnek más közösségekkel, tehát egészségesebb is, mint egy mindenkit magába foglaló csoport.
A tanárok "sanyarú helyzetéről anniyt: SOK A TANÁR ÉS KEVÉS A PEDAGÓGUS!
12. Diogenes 2008-02-28 14:23:05
Látom, a szélsőjobb találkozóhelye lett ez a fórum. Itt a jó öreg Adolf is jól érezné magát, mert mintha az ő szavai tükröződnének.
Persze, lehet olyasmit mondani, hogy a Kárpát-medence mindig a miénk volt... és hasonló sületlenségek, de ettől még nem válik igazzá. Ehhez csak egy térkép és egy kevéske történelmi ismeret kellene.
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!