FN Blog / Oktatás / 96-os intézet!
Nyomtatás Betűméret
96-os intézet! 2008-02-12 21:17:27
Ezennel megalapítom a 96-os intézetet!

Megérzéseim alapján 1996-ot a magyar rendszerváltás döntő évének fogják tartani 17 év múlva a politológusok. Stip – stop. Enyém az ötlet, én leszek a kuratórium elnöke. Itt és ekkor történt ugyanis minden. Vagy majdnem minden. Nem 2006-ban történt az elkúrás!

Szeretem a hatalomból önként és nem önként távozó politikusokkal készült interjúkat. "Szörfölve a médiában", az ATV csatornán láttam Kuncze Gáborral egy interjút. (Friderikusz, naná). Kíváncsi voltam mit mond, mert évekkel ezelőtt hóbagollyal magam is készítettem interjút és elámultam, milyen szimpatikus tud lenni egy politikus, ha már nem gyakorol hatalmat. Kunczéval is így jártam. Azt mondta, hogy szerinte 1996-ban történt az ország végleges kettészakadása, és akkor alakult ki az a politikai erőtér, aminek az eredményét ma élvezzük.

Valószínű így van. De én tudnék még mást is mondani! 1996-ban bukott meg a budapesti turizmus is. Bár ezt abban az évben még nem tudtuk. De ma már biztos, hogy ekkortól váltunk a legérdekesebb "volt szockó" országból közepesen látogatott kelet európai desztinációvá. Ekkor vesztette el Ferihegy a régiós szerepét, ekkor kezdtek nagyobb számban landolni a turistákat hozó repülőgépek Bécsben és Prágában. Persze ebben az évben alapították a Budapesti Turisztikai Hivatalt is. Hamár elbuktuk a versenyt a piacon, legalább legyen hivatala az ügynek.

De nézzük az oktatást. 1996-ban lett a magyar iskola 1000 éves. (Pannonhalmán 996-ban alapították az elsőt). Ebben az évben lett oktatási miniszter Magyar Bálint is. Háááát. Ennek a feldolgozása jelenleg is tart. Miniszter úr tevékenységét majd az útókor megítéli, de nem lesz egyszerű. PISA vizsgálatok, lisszaboni nyilatkozat, bolognai folyamatok. Gyanúsan sok benne a dél Európa.

Az oktatásügy 1996-os eseményeit itt olvashatod részletesen.

Nem folytattam tovább a kutatás emlékeimben. Rossz érzés vett rajtam erőt. De azért az elgondolkodtatott, hogy minden erölködés nélkül tudom sorolni 96 nem túl pozitív eredményeit. Talán mert azóta sem javítottunk rajta?

Neked milyen emlékeid vannak 96-ról? Szerinted mit rontottak el még 1996-ban? Ha elmondod főállású munkatársa lehetsz az intézetemnek!

 


Cimkék: oktatáspolitika
7 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. csekej 2008-02-16 18:31:07
Halgattam és láttam az interjut.Véleményem szerint midketten tévedtek.Elrontva 94-ben lett,amikor az SZDSZ-t beimádkozták a kormányba.A koalicióra való törekvés jó gondolat volt de nem olyan áron.A választási eredmények bizonyították,hogy a nép csalódott a redszerváltás következményeiben.90-ben az ország helyzetének redbehozását vártuk és nem a pártok hatalmi tobzódását.Az MDF és FIDESZ a legszebb,de nem irodáknak épült tisztiházat kaparintotta meg,majd az eladásból szép summát lejmolt.Már akkor világossan láthatóvá vált,hogy mi a céljuk.Nem az ország sorsa hanem saját hatalmuk megszilárdítása volt a cél.Ezt büntette 94-ben a magyar lakosság.Hornéknak biztos többségükkel kormányozni,eredményeket felmutatni,rendet csinálni kellett volna.Volt elég parlamenti párt aki elöbb vagy utóbb magátol csatlakozott volna és akkor nem lehetett volna állandóan "komcsizással" politizálni.A többi rossz jött magától,csőstől.Aki egy kicsit is ismeri a magyarok történetét tudja hogyan szoktak "naggyaink" politizálni.Nagyon kevés Széchenyink,görgeink van,akik nehéz helyzetekben is felismerték,vállalták a haza ügyét.Milyen rendet hoztunk mi létre 90-ben?Az AB.képes utat engedni egy gyalázatos szádékkal meghirdetett népszavazásnak.Kinek nem világos,hogy a FIDESZ csak hatalomra szeretne kerülni?Milyen logika mentén engedték meg ezt?Monják:ezek tételek csak részei a költsévetésnek.Nohát akkor vágjuk le OV fülét,mert az nem az egész Viktor csak a füle.)98-ban OV alkalmazta a 3.hetenként-oszt jónapot.

Szóljon hozzá!