FN Blog / Oktatás / Szaktudásmenedzsment
Nyomtatás Betűméret
Szaktudásmenedzsment 2008-02-07 09:34:43
Tudni és azt a folyamatot menedzselni, amiben a tudás átadásra kerül nem ugyanaz a képesség. Ideje lenne felismerni....

Egy férfi eltéved a hőlégballonjával. Lejjebb ereszkedik, lenn a földön meglát egy nőt, és odakiált hozzá: - Elnézést, tudna nekem segíteni? Megígértem egy barátomnak, hogy találkozom vele egy órával ezelőtt, de eltévedtem, és most azt sem tudom, hogy hol vagyok. A nő a földön így felel: - Ön egy hőlégballonban tartózkodik, körülbelül 10 méterrel a talaj felett. Az északi szélesség 40. és 41. , illetve a nyugati hosszúság 59. és 60. foka között van. - Maga biztosan mérnök - mondja a hőlégballonos férfi. - Az vagyok.- feleli a nő - Honnan tudta?

A hőlégballonos férfi így válaszol: - Minden, amit mondott nekem, technikailag korrekt, de fogalmam sincs, hogy mit kezdjek az Öntől kapott információkkal, és az a helyzet, hogy még mindig nem tudom, hol vagyok. Őszintén szólva nem volt túlzottan segítségemre. Csak feltartott az utamban. A nő erre így vélekedik: - Maga pedig szerintem menedzser. - Igen, - bólint a hőlégballonos férfi egyetértően - de ezt honnan tudta?

A nő azt feleli: - Nem tudja, hogy hol van, sem azt, hogy hová tart. Jelenlegi pozíciójába a kedvező széljárás sodorta. Olyan ígéretet tett, amiről fogalma sincs, hogy hogyan fogja betartani, és a maga alatt lévő emberektől várja, hogy megoldják az Ön problémáit. Igazság szerint pontosan ugyanabban a helyzetben van, mint mielőtt találkoztunk volna, de most már én tehetek róla!

Szerintem ez nagyon találó. De nem vicc! Ez a két fajta eléggé utálja egymást. De hatékony együttműködésük mégis milliókat és szakmai sikereket hoz. Tanulságos hogyan jellemzi őket a HR szakirodalom.

A menedzser olyan alkalmazott, aki a rá bízott szervezetet vagy annak egy jól meghatározható tevékenységét meghatározott erőforrásokkal egy kívánatos cél felé vezeti. Általában valamilyen terület szakértője. Készségeit arra használja, hogy mások munkáját felügyelje és szükség esetén irányítsa. Képes hatékonyan együttműködni bármilyen emberrel és élvezi az ezzel járó kihívásokat. (A magyar szóhasználat sok esetben a menedzsert a vezetővel vagy igazgatóval azonosítja. A vezetőt kinevezik, a menedzsert megbízzák. Ez lényeges különbség a munkavégzésben). A menedzserek általában nem viselnek közvetlen anyagi felelősséget a területükért - ezért hatékonyabban tudnak dönteni – és célfeladatra szerződnek, amit teljesíteniük kell. Ez a csoport erősen igényli a naprakész és feladatfüggő ismereteket biztosító tudásmenedzsmentet.

A szakember valamilyen terület, munkafolyamat kiváló ismerője, a tudása kritikus fontosságú egy cég működésében. A szakmáján kívül nehézkesebben tart kapcsolatokat, ebben markánsan különbözik a menedzsertől. Az irányítás és a hatalom kérdései nem foglalkoztatják, a hagyományos eszközökkel operáló vezetőt általában semmibe veszi. A kitűzött szakmai feladat minél tökéletesebb végrehajtása érdekli, a vele járó adminisztrációt és rutin jellegű feladatokat igyekszik elkerülni. Szakmai feladatokban szeretik a versenyt és a kihívást. Képzési igényeik a felmerülő új technikák kapcsán jelentkeznek. Erősen motiváltak a szakmai fejlődésre, de csak akkor, ha értelmét látják.

lenne, ha a tudásmenedzsmentben is sűrűbben találkoznának!

 


Cimkék: tudásmenedzsment
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Zsolt 2008-02-11 10:48:48
Nekem nagyon tetszett a cikk!
Ma éppen abban a kegyben van részem, hogy egy olyan vezetővel dolgozhatom, aki mind a kettővel rendelkezik.
Ha valakinek csak az egyikfajta tudás adatott meg, akkor beszerezheti a másikat is. Ajánlom pl a Stephen Covey 7 Szokás kurzust...
3. Winetou 2008-02-10 18:13:45
Az a gond, hogy ez a megannyi managernek aggyal és megfelelő morállal is kellene rendelkeznie, ahhoz hogy működjön is az effajta elképzelés (Nem gittegyletben, hanem teamben kellen gondolkozni a manager uraknak).
2. gutika 2008-02-10 16:02:38
Egyetértek!

Ritkán tud együttműködni a két "fajta",talán azért mert nem tudják elfogadni a másik ember tudását,
ebben az egocentrikus világban.

1. tutu 2008-02-08 10:01:28
Marhaság!

Ez a két képesség MINDEN vezetőben EGYSZERRE van jelen! (Ha jó vezető.....)

Szóljon hozzá!